ČAUŠEVIĆU DEVET GODINA ROBIJE: Doneta presuda u slučaju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH

S.M.

27. 05. 2021. u 10:26

KEMAL Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, danas je u Sudu BiH osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog pribavljanja protivpravne koristi i pranja novca.

ЧАУШЕВИЋУ ДЕВЕТ ГОДИНА РОБИЈЕ: Донета пресуда у случају директора Управе за индиректно опорезивање БиХ

Foto: N. Uglješa

Sud je donio odluku da se oduzme imovina koju je protivpravno stekao i dužan je da uplati 575.239,57 KM kao razliku. Presuđeno je da je stekao protivpravnu korist od 1,7 miliona KM. Sud je utvrdio da je novac dao u legalne tokove i kupio nekretnine, a to su dva stana u Ulici Mulamustafe Bašeskije u Sarajevu, dva u Ulici Ferhadija, četiri poslovna porostora i tri njive na području opšine Centar Sarajevo. Svu imovinu sud je danas oduzeo. Pored Čauševića sud je u procesu osudio i Anesa Sadikovića na dve godine zatvora zbog davanja mita. Čaušević je oslobođen u delu optužnice koji se odnosi na potpisivanje ugovora na štampanje markica na vrijednosnim papirima s firmom AD "Glas Srpski grafik" Banjaluka. Sud je ocenio da tužilaštvo u ovom slučaju nije iznijelo dovoljno dokaza.


U obrazloženju presude predsednica Veća Biljana Simeunović kazala je da su otežavajuće okolnosti kod presude bile da nije poštovao sud i da se nekorektno ponašao tokom suđenja.

Suđenje Čauševiću je trajalo oko četiri godine.
Kemal Čaušević, izjavio je nakon izricanja presude da je ona sramota Suda jer se okorjeli kriminalci presuđuju na po pet godina zatvora.

Čauševć je rekao da je Medžida Kreso sedam godina štitila Sedineta Karića, koji je bio jedan od optuženih u ovom slučaju pa se nagodio da svedoči.

Kako je rekao, podneće apelaciju i kazao da ima sina kojem su uzeli sve što je on pošteno zaradio.
-Uzeli su mi tri stana koje sam kupio prije nego što sam se zaposlio u UIO, rekao je Čaušević i dodao da su mu uzeli i stan u kojem se rodio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!