KAKO DA SE U STANU STVARA ŠTO MANJE PRAŠINE: Ništa bez dobrih starih klofera

Bojana Jovanović

15. 04. 2024. u 09:11

Čini vam se da je neuništiva, jer koliko god da je brišete ona se iznova i iznova stvara. Svakodnevno prekriva stvari u vašem stanu najpre tankim, pa sve debljim slojem, zbog čega se preispitujete zar je niste prekjuče obrisali.

КАКО ДА СЕ У СТАНУ СТВАРА ШТО МАЊЕ ПРАШИНЕ:  Ништа без добрих старих клофера

Foto Shutterstock

Prašina, gotovo nevidljiva dok leti po vazduhu (osim ako uperite snop svetla u nju) itekako je vidljiva na svim predmetima u vašem okruženju. Čini je mnoštvo sastojaka, među kojima su polen, spore buđi, sitne čestice mrtve kože, prljavštine, tkanine... Zavlači se svuda, a u knjige, tepihe i ukrasne jastuke pogotovo. Još ako povremeno pravite promaju u domu, prašina tad leti na krilima vazduha s mesta na mesto.

Poznato je pravilo da bi trebalo usisavati barem jednom nedeljno, a odmah potom brisati prašinu sa nameštaja. No, ako biste da produžite interval između brisanja i smanjite "proizvodnju" prašine, predlažemo vam da uradite sledeće:

Otirače stavite ispred i iza ulaznih vrata, u predsoblju, i to najbolje one grublje, sa dužim, čvrstim vlaknima, koji će nečistoću taložiti dublje u sebi, pa se neće lako raznositi u vazduhu. Tepihe jednom mesečno iznesite napolje i istresite kloferom, kao što se radilo u stara dobra vremena. Tako ćete i najuporniju prašinu izbaciti iz njih. Isto uradite i sa ukrasnim jastucima, ali jednom nedeljno, a na svakih nekoliko meseci ih i operite. Nemojte pretrpavati ormare i trudite se da je pregrada na njihovom dnu uvek prazna – u suprotnom će se sitne čestice podizati i odozdo i sa odeće, kad god potražite nešto sa vešalice. Odeću koju ne nosite spakujte u vakuum kese. Gde god držali posteljinu, menjajte je jednom nedeljno, jer je ona, uz "običnu prašinu", prepuna ćelija mrtve kože koje nam svake večeri otpadaju s tela. Ne zaboravite ni cveće, koje prosto "lepi" prašinu za svoje listove. Ne prskajte ga vodom, već vazduhom iz boce pod pritiskom - mnogo je delotvornije i ne ostavlja fleke.

Postavite u svaku prostoriju ovlaživače vazduha, da biste smanjili pojavu statičkog elektriciteta, koji privlači prašinu, i držite nivo vlage na 50 odsto. Statički elektricitet stvara se u prostoru sa suvim vazduhom, pa ćete na ovaj način to izbeći. Prilikom usisavanja obavezno usisajte i zavese i nameštaj postavljen meblom, koristeći posebne nastavke za to. Kad uklanjate prašinu, činite to odozgo pa nadole, a počnite od plafona. Obrišite detaljno i lustere, ramove slika, ogledala i zidnih satova, kao i vrata, posebno obraćajući pažnju na kvake i gornje delove koji ulaze u štokove. Bićete iznenađeni količinom nečistoće koja se tu zavuče. Prilikom brisanja koristite vlažnu, ali dobro isceđenu krpu, i neko od sredstava za uklanjanje prašine i "dobićete" kao bonus bar još pet dana bez prašine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?