KUĆA ZA 1 EVRO U ITALIJI: Uspeli da prodaju samo dve - evo i zašto

Novosti online

25. 03. 2024. u 13:12 >> 18:02

PRODAJA kuća za jedan evro u Italiji izazvala je veliko interesovanje u poslednjih nekoliko godina, a na desetine ljudi su se odlučile da kupe imanja u nekim od napuštenih gradova u zemlji.

КУЋА ЗА 1 ЕВРО У ИТАЛИЈИ: Успели да продају само две - ево и зашто

Foto: Printskrin/ Jutjub/ RomeInsiderGuide

Međutim, dok su gradovi poput Musomelija na Siciliji i Zungolija u Kampaniji uspeli da prodaju napuštene stanove strancima koji žude da žive italijanski san, neki se bore da prodaju svoje prazne domove.

Među njima je Patrica, udaljeno srednjovekovno selo sa jedva 3.000 stanovnika, koje se nalazi južno od Rima, gde je više od 40 imanja napušteno ranih 1900-ih i ostavljeno da trune.

Smeštena na stenovitom platou sa pogledom na dolinu Sako u centralnoj Italiji, Patrica je idilično mesto, ali život ovde nije bio lak za lokalno stanovništvo u prošlosti.

Napuštene kuće

Mnogi su otišli ​​u potrazi za svetlijom budućnošću negde drugde, ostavljajući svoje domove prazne decenijama.

U pokušaju da udahne novi život umirućem selu, gradonačelnik grada Lucio Fiordaliso pokušava da oponaša uspeh drugih italijanskih sela koja su svoje prazne domove dala na prodaju za jedan evro ili nešto više od jednog dolara. Do sada nije imao mnogo uspeha.

- Prvo smo mapirali sve napuštene kuće i uputili službeni poziv prvobitnim vlasnicima da ih pozovemo da predaju svoje trošne porodične nekretnine, ali smo uspeli da prodamo samo dve kuće za jedan evro - kaže Fiordaliso za Si-En-En.

Dok lokalne vlasti u gradovima koji su ostali nenaseljeni zbog zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda imaju nadležnost da prodaju napuštene kuće bez dozvole vlasnika, to nije slučaj za Patricu i druge slične gradove.

- Prvo nam je potrebna saglasnost vlasnika, ili njihovih naslednika, za raspolaganje njihovim starim kućama - kaže Fiordaliso.

- Tek tada možemo da stavimo ove nekretnine na prodaju, uz njihovu saglasnost, što čini proces veoma komplikovanim. Gotovo nemogućim.

Fiordaliso objašnjava da je grad dobio „pozitivan odgovor“ od 10 vlasnika nakon što je poslao „javni poziv da ih uključi u projekat kuća od jednog evra“, ali su se oni povukli u poslednjem trenutku. Ostali nikad nisu odgovorili.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ RomeInsiderGuide

Javni poziv

Fiordaliso smatra da su oni koji su se predomislili možda to učinili zbog problema sa drugim rođacima koji su posedovali deo iste imovine.

Napuštene zgrade u starim italijanskim gradovima ponekad su podeljene između više naslednika koji poseduju samo deo – poput kupatila, balkona, kuhinje – i ništa se ne može prodati bez pismene saglasnosti svih naslednika, prema italijanskom zakonu.

U prošlosti je bio običaj da deca nasleđuju delove porodične kuće, uključujući delove zemlje, bunare i voćnjake.

Ali nije uvek garancija da će rođaci i dalje biti u dobrim odnosima i/ili godinama u kontaktu.

- Raspolaganje potencijalnim kućama od jednog evra suočeno je sa ćorsokakom jer je većina rođaka koji dele istu imovinu bila u međusobnom sukobu iz ličnih razloga ili nisu mogli da se dogovore oko prodaje, neki su jedva razgovarali ili poznavali jedni druge, drugi su živeli u udaljenim gradovima i čak i u inostranstvu - kaže gradonačelnik.

U nekim slučajevima, domovi nikada nisu bili zvanično podeljeni između naslednika u prošlosti, tako da je linija vlasništva prekinuta bez jasne indikacije ko bi trebalo da bude sadašnji vlasnik.

Prema Fiordalisu, pronalaženje potomaka vlasnika koji su emigrirali u inostranstvo, uglavnom u SAD, Kanadu i Argentinu i možda su imali različita prezimena, ili su možda preneli svoju italijansku imovinu strancima, a da nisu obavestili Patricinu gradsku većnicu, veoma je težak zadatak.

- To je kao da tražite iglu u plastu sena - dodaje on.

Jedine dve napuštene kuće koje je Patrica uspela da proda u okviru svoje šeme od jednog evra bile su u potpunom vlasništvu dva meštana, tako da nije bila potrebna nikakva veza sa rođacima iz četvrtog stepena ili pra-praunucima, a oni su mogli da prodaju imanje bez ikakvih komplikacija.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ RomeInsiderGuide

Porodične veze

U situacijama kada su porodične svađe u igri, rođaci bi mogli da odluče da ne prodaju svoj deo.

Još jedan razlog zbog koje šema za jedan evro nikada nije počela u Patrici moglo bi biti stanje napuštenih domova.

Neke od kuća su jednostavno previše zapuštene da bi se prodale, čak i kada bi vlasnici bili voljni da pristanu na to.

Meštanin Patrice Đani Valeko i njegova dva brata odlučili su da napušteni dom svojih roditelja stave na tržište da vide šta će se dogoditi, ali su ubrzo otkrili da je kuća daleko od poželjne.

- Mislili smo: „Zašto ne bismo probali“? Čak i da je samo za jedan evro, oslobodili bismo se gomile beskorisnog kamenja. Bili smo radoznali da vidimo da li bi neko mogao biti zainteresovan da ga kupi - kaže Valeko.

- Bili smo svesni da se posle pola veka dom naših roditelja pretvorio u ruševine, potpuno je uništen, kao sravnjen sa zemljom.

U međuvremenu, Fiordaliso je smišljao nove načine da poveća privlačnost grada, u nadi da će namamiti pridošlice.

Gradska većnica je nedavno finansirala preuređenje spoljnih fasada nekih drevnih palata, što je navelo nekoliko meštana da u potpunosti preurede svoje stare porodične kuće i stave ih na korišćenje nakon decenija zanemarivanja.

(CNN)

BONUS VIDEO: VULKAN NA ISLANDU: Sve češće erupcije na Islandu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)