NOVO NAUČNO OTKRIĆE: Mutacija gena može pomoći u borbi protiv morbidne gojaznosti

Novosti online

28. 11. 2023. u 21:55

NAUČNICI s Notingam Trent univerziteta u saradnji s MRC Harvelom otkrili su da mutacija gena ZFHX3, za koju se veruje se javlja u samo četiri odsto populacije, može pomoći u borbi protiv morbidne gojaznosti.

НОВО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Мутација гена може помоћи у борби против морбидне гојазности

Foto: Društvene mreže

Istraživači su, kroz eksperimente na miševima, pronašli da mutirani gen utiče na hipotalamus, koji reguliše apetit, unos hrane, glad i žeđ, tako što deluje na funkcije ostalih gena u toj regiji mozga.

-Postoji velika genetska komponenta koja se odnosi na naš apetit i rast, ali je ne razumemo u potpunosti. Ukoliko shvatimo šta se događa kod osoba koje imaju mutaciju, moći ćemo da istražimo nove potencijalne ciljeve za gubitak prekomerne težine, rekla je doktorka Rebeka Dambel, istraživač na Univerzitetu u Notingamu.

Istraživanje je pokazalo da su miševi s mutacijom unosili 12 odsto manje hrane, kao i da su imali kraće telo i niže nivoe insulina i leptina, hormona koji pomaže pri regulaciji telesne težine, prenosi Skaj njuz.

Takođe, miševi s nižim nivoom insulina imaju zdraviju regulaciju šećera u krvi i samim tim su manje skloni srčanim oboljenjima i dijabetesu tipa dva.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)