MESEC LEDA I VATRE: Spektakularni snimci Jupiterovog satelita stigli na Zemlju (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

19. 10. 2023. u 10:30

LETELICA „Juno“, američke svemirske agencije NASA, došla je veoma blizu Jupiterovog meseca Io i na Zemlju poslala fascinantne fotografije vulkanskog sveta ovog satelita, koji je poznat kao treći po veličini u orbiti najveće planete Sunčevog sistema.

МЕСЕЦ ЛЕДА И ВАТРЕ: Спектакуларни снимци Јупитеровог сателита стигли на Земљу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tviter/Printskrin/ThePlanetaryGuy

„Juno“ je fotografisala Io 16. oktobra na udaljenosti od 11.645 kilometara. Io je nešto veći od našeg Meseca, „išaran“ sa više od 400 aktivnih vulkana, a senke ovih vrhova, od kojih su neki viši od Mont Everesta, sada je moguće videti na najnovijim fotografijama.


Io se sastoji od vatre i leda, temperatura na površini mu je neverovatnih -157 stepeni po Celzijusu, ali mnoštvo vulkana proizvodi lavu koja može da dostigne temperaturu do 3.000 stepeni (što je za 1.000 stepeni više nego na Zemlji).
Već na osnovu ovih podataka Io zvuči kao zastrašujuće mesto za posetu, ali to nije sve.

Ovaj satelit ima i velika jezera lave dužine više od 160 kilometara, promenljive vulkanske naslage, kao i fontane vatre koje nepredvidivo izbijaju.

U narednim mesecima se od „Juna“ očekuju nove i bolje fotografije meseca Io, snimljene sa još bliže udaljenosti, s obzirom na to da mu se sonda sve više približava zbog trenutne orbite. U februaru 2024. godine očekuje se da će sonda biti 1.500 kilometara od površine meseca Io.


„Juno“ je lansirana 2011. godine, ušla je u Jupiterovu orbitu 2016. godine i od tada istražuje planetu i njene brojne satelite. Jupiter ima 95 za sada poznatih meseca, a među njima su četiri najveća, Io, Evropa, Ganimed i Kalisto, poznati kao Galilejevi meseci.
Letelica je prošle godine proletela Evropu na udaljenosti od 352 metra i poslala na Zemlju neke od najboljih fotografija u više od dve decenije. Pre dve godine posetila je i mesec Ganimed koji je veći od planete Merkur.

Originalna misija „Juna“ prvi put je završena u julu 2021. godine, ali je od tada dobila produženu misiju sa rokom postavljenim do 2025. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BRUKA I SRAMOTA: U Vranju oskrnavljen mural stradalom padobrancu Ognjenu i spomenik doktoru Kopši

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)