KAKO SU ŽIVELI ROBOVI U RIMSKOM CARSTVU: Novo otkriće arheologa

Novosti online

20. 08. 2023. u 22:35

ARHEOLOZI su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeje koju su gotovo sigurno koristili robovi, što baca novo svetlo na njihov nizak status u antičkom dobu, objavilo je italijansko ministarstvo kulture.

КАКО СУ ЖИВЕЛИ РОБОВИ У РИМСКОМ ЦАРСТВУ: Ново откриће археолога

Arheološki institut

Prostorija je pronađena u vili Civiti Đulijana, koja se nalazi oko 600 metara severno od Pompeje, koju je uništila vulkanska erupcija Vezuva pre gotovo 2000 godina.

U sobi su se nalazila dva kreveta od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca, dva mala ormarića i nekoliko urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci miševa i pacova, piše agencija Rojters.

-Te pojedinosti još jednom naglašavaju uslove siromaštva i slabe higijene u kojima su živeli niži slojevi društva u to vreme, objavilo je ministarstvo.

Nisu pronađeni ostaci brava ili lanaca za vezivanje stanovnika sobe. Iskopavanja u toj vili sprovedena su 1907. i 1908. godine, i ponovo od 2017. godine, kada je policija shvatila da su lokaciju opljačkali ilegalni kopači.

„Čini se da je kontrola robova prvenstveno obavljana kroz unutrašnju organizaciju ropstva, a ne kroz fizičke barijere i ograničenja“, rekao je Gabrijel Cuhtrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje.

Pompeju i okolinu prekrio je debeli sloj vulkanskog pepela kada je 79. godine nove ere eruptirao Vezuv, usmrtivši hiljade Rimljana.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)