NAUČNICI OTKRILI “TAJNO MUŠKO ORUŽJE”: Može da smanji rizik od obolevanja od malignih bolesti

Novosti online

17. 08. 2023. u 00:05

MUŠKARCI koji džogiraju, plivaju ili voze bicikl mogu da smanje rizik od devet vrsta raka, pokazuje nova studija, a ti rezultati mogli bi da se koriste u vođenju politike javnog zdravlja, tvrde naučnici.

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ “ТАЈНО МУШКО ОРУЖЈЕ”: Може да смањи ризик од оболевања од малигних болести

FOTO: A. Ilić

Istraživači su otkrili da muškarci s dobrom kardiorespiratornom kondicijom imaju daleko manju verovatnoću da će razviti rak mozga i vrata, želuca, pankreasa, jetre, creva, rektuma, bubrega, pluća i jednjaka.

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vežbe poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja duži vremenski period.

Nova studija, objavljena u Britiš Džurnal of sports medisin, obuhvata rezultate koje su sakupili stručnjaci iz Švedske praćenjem više od milion muškaraca koji su imali u proseku 33 godine. Učesnici su služili vojni rok u Švedskoj između 1968. i 2005.

Na početku regrutacije muškarci su prošli niz testova koji su procenjivali više parametara - uključujući njihovu visinu, težinu, krvni pritisak, snagu mišića i kardiorespiratornu spremnost.

Tokom perioda praćenja oko 84.000 ih je dobilo rak, a istraživači su ustanovili da su muškarci s višim nivoom kardiorespiratorne kondicije u odnosu na one s niskim nivoom imali:

– 19 posto manje šanse za razvoj raka glave i vrata.

– 39 posto manju verovatnoću da će razviti rak jednjaka

– 21 posto manje šanse za razvoj raka želuca.

– 40 posto manje šanse za rak jetre.

– 18 posto manje šanse za razvoj raka creva i 5 posto manje šanse za razvoj raka rektuma

– 20 posto manje šanse za razvoj raka bubrega.

– 42 posto manje šanse za razvoj raka pluća.

– 12 posto manje šanse za razvoj raka pankreasa.

Ovi rezultati mogli bi se koristiti u kreiranju politike javnog zdravstva, dodatno jačajući podsticaje za promovisanje aktivnosti usmerenih na povećanje [kardiorespiratorne sposobnosti] kod mladih, napisali su autori, prenosi hrvatski Dnevnik.

Istraživači su otkrili i da je veća kardiorespiratorna sposobnost povezana s blagim (7 posto) povećanim rizikom od raka prostate i 31 posto većim rizikom od raka kože.

Prethodno istraživanje koje je ispitivalo isti skup podataka sugerisalo je da blagi porast rizika od raka prostate nije bio povezan s višom stopom agresivnog raka prostate ili smrti od raka prostate, a mogao bi se pripisati većem broju pregleda.

Autori su sugerisali i da se veća stopa raka kože može objasniti većom izloženošću UV zračenju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo