OTKRIĆE KOJE POMERA GRANICE: Naučnici stvorili veštačke ljudske embrione iz matične ćelije

Novosti Onlajn

24. 06. 2023. u 21:05

DVA tima naučnika uspela su da stvore sintetičke ljudske embrione koristeći matične ćelije. Naučnici se nadaju da će embrioni, koji u potpunosti eliminišu potrebu za jajašcem ili spermom, pružiti jedinstvenu priliku za proučavanje i razvoj tretmana za razne genetske poremećaje.

ОТКРИЋЕ КОЈЕ ПОМЕРА ГРАНИЦЕ: Научници ствoрили вештачке људске ембрионе из матичне ћелије

Foto: Shutterstock

Profesorka Magdalena Žernicka-Gec, sa univerziteta Kembridž i kalifornijskog Instituta za tehnologiju, govorila je, na godišnjem sastanku Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija u Bostonu, o negovanju embriona do faze koja je nešto veća od 14 dana razvoja prirodnog embriona.

- Možemo stvoriti modele nalik ljudskom embrionu reprogramiranjem (embrionalnih matičnih) ćelija - rekla je ona.

Prethodno su Žernicka-Gec i njen tim, kao i grupa naučnika sa Vajcman instituta u Izraelu, pokazali da bi matične ćelije miševa mogle da same sebe sastavljaju u rane strukture nalik embrionima sa crevnim traktom, počecima mozga i srcem koji kuca.

Robin Lovel-Bedž, šef odseka za matične ćelije i razvojnu genetiku na Fransis Krik institutu u Londonu, rekao je da ukoliko „stvarno modelirate normalan ljudski embrionalni razvoj koristeći matične ćelije, možete dobiti mnogo informacija o tome kako počinje razvoj, šta može da krene naopako, a da ne morate da koristite rane embrione za istraživanje“.

Ipak, rad će verovatno pokrenuti brojna etička pitanja, imajući u vidu da stvaranje sintetičkih ljudskih embriona krši postojeće zakone u nizu zemalja, piše „Nature“.

Zasad nema planova da se sintetički embrioni koriste klinički, jer bi bilo protivzakonito da se ubace u ljudsku matericu, a još nije jasno da li ove strukture imaju potencijal da nastave da se razvijaju dalje od početnog stadijuma.

Umjesto toga, istraživanje ima za cilj da pružiti alternativu pravim ljudskim embrionima za proučavanje genetskih poremećaja i drugih stanja tokom najranijih dana razvoja, preneo je portal „Dnevno“.

BONUS VIDEO: NEBO U NjUJORKU POSTALO JE NARANDžASTO - Dim od šumskih požara u Kanadi prekriva Severnu Ameriku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)