„POTPUNO NOVI SVET“: Planeta skoro iste veličine kao Zemlja - prvo veliko otkriće svemirskog teleskopa u 2023. godini (FOTO)

Novosti onlajn

13. 01. 2023. u 00:50

NASIN svemirski teleskop „Džejms veb“ otkrio je svoju prvu egzoplanetu. U pitanju je, kako navode istraživači, stenovita planeta skoro iste veličine kao i Zemlja.

„ПОТПУНО НОВИ СВЕТ“: Планета скоро исте величине као Земља - прво велико откриће свемирског телескопа у 2023. години (ФОТО)

Foto: Profimedia

To je, kako navodi Si-En-Bi-Si, prvo veliko otkriće teleskopa u 2023. godini. Egzoplaneta je nazvana LHS 475 b, a od naše planete udaljena je 41 svetlosnu godinu.

Ona kruži oko zvezde crvenog patuljka, a punu orbitu napravi za dva dana.

- Prvi rezultati sa stenovite planete otvaraju vrata za mnoge dalje mogućnosti za proučavanje stenovite planete uz pomoć Džejms veba - izjavio je Mark Klampin, direktor odeljenja za astrofiziku u sedištu NASA u Vašingtonu.

- Veb nas sve više približava novom poimanju svetova sličnih Zemlji izvan našeg solarnog sistema, a misija tek počinje - istakao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis