ŠTA SE DESILO NA RUSKOM SVEMIRSKOM BRODU: Mikrometeorit izazvao metež, kosmonaut objasnio u čemu je problem (VIDEO)

Novosti online

20. 12. 2022. u 09:28

RUSKI kosmonaut Sergej Prokopjev objasnio je šta se dešava na svemirskom brodu "Sojuz MS-22" nakon curenja u sistemu za hlađenje.

ШТА СЕ ДЕСИЛО НА РУСКОМ СВЕМИРСКОМ БРОДУ: Микрометеорит изазвао метеж, космонаут објаснио у чему је проблем (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Roskosmos TV

- Kroz ovakve vanredne situacije smo, u principu, prolazili pripremajući se za let. Sve se odvija onako kako je bilo tokom priprema na Zemlji - rekao je Prokopjev tokom razgovora sa generalnim direktorom Roskosmosa Jurijem Borisovim.

Do curenja iz sistema za hlađenje Sojuza MS-22 došlo je 15. decembra zbog oštećenja spoljne obloge, a NASA je objavila kako se iz pokvarenog dela izliva tečnost.

Zbog curenja je otkazana svemirska šetnja ruskih kosmonauta. Posada je fotografisala i snimila spoljašnjost broda i poslala podatke na Zemlju.

Prema rečima izvršnog direktora Roskosmosa Sergeja Krikaljeva, uzrok incidenta bi mogao biti udar mikrometeorita.

RIA Novosti piše da su stručnjaci Roskosmosa utvrdili tačnu lokaciju oštećenja Sojuza MS-22 - nalazi se na sistemu za hlađenje u blizini prekidača za solarne baterije.

Incident nije uticao na život posade i nema potrebe za hitnom evakuacijom. Članovi posade broda i stanice nastavljaju sa redovnim radom.

Da bi se održala temperatura u Sojuzu MS-22, ohlađeni vazduh se dovodi iz ruskog segmenta Međunarodne svemirske stanice.

Na stanici trenutno rade tri ruska kosmonauta - Sergej Prokopjev, Dmitrij Peteljin i Ana Kikina. Prokopjev i Peteljin su stigli na Sojuz MS-22 sa američkim astronautom Frenkom Rubijom, dok je Kikina stigla na američkom Kru Dragonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)