ZNAČAJNO OTKRIĆE ARHEOLOGA AMATERA: Lunarni kalendar iz ledenog doba

Novosti online

07. 01. 2023. u 23:33

ENTUZIJAZAM jednog arheologa amatera doveo ga je, po svemu sudeći, do otkrića postojanje primitivnog sistema zapisivanja koji su pre oko 20.000 godina, u vreme ledenog doba, koristili lovci-skupljači kao neku vrstu lunarnog kalendara, objavili su britanski mediji.

ЗНАЧАЈНО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА АМАТЕРА: Лунарни календар из леденог доба

Foto: Piksabej

Istraživanje sugeriše da su crteži na zidovima pećine ne samo bili oblik umetničkog izražavanja iz tog vremena, već i da su korišćeni i za beleženje sofisticiranih informacija o vremenu reproduktivnih ciklusa životinja.

Arheolog amater Ben Bejkon proveo je nebrojeno sati pokušavajući da dekodira sistem „proto-zapisivanja“, za koji se veruje da je od sličnih zabeleženih sistema stariji bar 10.000 godina, piše „Gardijan“.

Reč je o pećinskim slikama životinja, kao što su irvasi, ribe, pronađenih širom Evrope. Na više od 600 slika iz ledenog doba pronađene su i tačke u nizu i druge oznake za koje su arheolozi verovali da imaju neko značenje, ali nisu mogli da ih dešifruju.

Bejkon je svoju teoriju izložio ekipi akademika koja ga je ohrabrila da nastavi sa proučavanjem, iako je amater.

On je potom počeo da sarađuje sa akademicima, među kojima i profesorom Polom Petitom sa Univerziteta Duram, kako bi objavio članak u „Arheološkom žurnalu Kembridža“.

„Rezultati pokazuju da su lovci-skupljači iz ledenog doba bili prvi koji su koristili sistematski kalendar i oznake kako bi beležili informacije o značajnim ekološkim događajima u okviru tog kalendara“, izjavio je arheolog Petit.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)