VELIKA ISTRAGA U ŠPANIJI: Policija u dve kuće otkrila stotine arheoloških artefakata - pronađene i kosti stare pet milenijuma

Novosti online

03. 01. 2023. u 15:59

DVA muškarca su pod istragom nakon što je španska policija u dve stambene kuće u provinciji Alikante otkrila stotine arheoloških artefakata, kao i delova kostiju za koje se veruje da su stari i do 5.000 godina.

ВЕЛИКА ИСТРАГА У ШПАНИЈИ: Полиција у две куће открила стотине археолошких артефаката - пронађене и кости старе пет миленијума

Foto Shutterstock

Istraga je počela u novembru nakon što je policiji dojavljeno da se u kući u selu Gata de Gorgos se navodno nalaze drevni skeletni ostaci, preneo je Gardijan.

Policija je u raciji pronašla delove kostiju za koje je lokalni arheolog utvrdio da su stari između 4.000 i 5.000 godina. U nedostatku bilo kakve dokumentacije koja bi objasnila prikupljanje, lokalni zvaničnici su ga ocenili nezakonitim.

Policija je u drugoj kući u obližnjem gradu Deniju pronašla 350 arheoloških artefakata, od mlinova iz bronzanog doba do delova rimskog razboja i feničanskih amfora, kao i blizu 200 delova kostiju.

- Nalaz je jedna od najvećih ilegalnih privatnih kolekcija u provinciji Alikante - saopštila je policija.

Fotografije snimljene tokom racije pokazuju stolove pretrpane delovimma kostiju, lobanju koja se nalazi na vrhu niza beležnica, kao i pod terase prepun obojenih artefakata. Stanar kuće rekao je policiji da je nasledio predmete nakon smrti rođaka.

- Međutim, on nije imao nikakvu dokumentaciju kojom bi opravdao posedovanje tih delova niti je učinio bilo šta da ih reguliše - navela je policija.

Policija je takođe pronašla nekoliko beležnica koje sadrže beleške pisane rukom, za koje se veruje da ih je napisao pokojni rođak, u kojima je dokumentovana tačna lokacija na kojoj su predmeti pronađeni. Ove informacije bi mogle pomoći stručnjacima u datiranju i dodeljivanju vrednosti objektima, kao i rasvetljavanju ranije nepoznatih arheoloških nalazišta, navela je policija.

Dvojica muškaraca povezanih sa kolekcijama su pod istragom i mogli bi se suočiti sa optužbama za otuđivanje dobara od umetničke, istorijske, kulturne ili naučne vrednosti, navodi policija. Kako je istraga u toku, predmeti se čuvaju u Arheološkom muzeju Denije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna