NAJNOVIJA MEDICINSKA STUDIJA: Brus Li umro jer je pio previše vode

Novosti online

28. 11. 2022. u 12:43

LEGENDARNI glumac preminuo je u 32. godini posle cerebralnog edema, u julu 1973. godine. U to vreme smatralo se da je Lijeva smrt bila reakcija na lek za smirenje meprobamat, koji je bio deo leka protiv bolova pod nazivom Equagesic koji je Brus Li uzeo pre smrti.

НАЈНОВИЈА МЕДИЦИНСКА СТУДИЈА: Брус Ли умро јер је пио превише воде

Jutjub/printscreen

Međutim, upravo je objavljena medicinska studija koja tvrdi drugačije.

U novom radu koji su naučnici objavili u časopisu Clinical Kidney Journal, sugeriše se da je Lijev edem uzrokovan – hiponatrijemijom.

"Drugim rečima, tvrdimo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brusa Lija", precizirali su autori studije.

Naučnici su ukazali na nekoliko faktora, uključujući Lijevu tadašnju prehranu koja je uključivala puno sokova i proteinskih napitaka, kao i korišćenje marihuane koja pojačava žeđ.

"Ukratko, Li je imao više faktora rizika koji su bili predisponirani za hiponatrijemiju kao rezultat ometanja mehanizama homeostaze vode koji regulišu i unos i izlučivanje vode. Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode. Ironično, Lija je proslavio citat 'Budi kao voda, moj prijatelju', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio", piše u ovom naučnom radu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UŽAS ZBOG EKSPERIMENTA: Razdvojili trojke, sreli se na fakultetu, a onda - samoubistvo