TAJNE VASIONE OTKRIVAJU SA KALEMEGDANA: Profesor Slobodan Ninković o astronomiji za početnike

Anica Klisurić

25. 09. 2022. u 08:23

CRNE rupe, širenje univerzuma, traganje za životom izvan Zemlje i gravitacija - najpopularnije su teme koje najmlađi ljubitelji astronomije žele da istraže i dokuče - ovako svoju priču za "Novosti" počinje profesor Slobodan Ninković.

ТАЈНЕ ВАСИОНЕ ОТКРИВАЈУ СА КАЛЕМЕГДАНА: Професор Слободан Нинковић о астрономији за почетнике

Foto M. Labudović

On je i glavni predavač koji tajne vasione otkriva polaznicima besplatne škole astronomije za početnike u Planetarijumu na Kalemegdanu. Ovaj ciklus predavanja počeo je početkom septembra, i trajaće u narednih mesec dana.

Mališani su najveći i najčešći ljubitelji ove nauke. Iako je mlađim generacijama danas uz pomoć interneta svaka tema dostupna, profesor Ninković kaže da ništa ne može da zameni poseban osećaj kada se nebeska tela posmatraju kroz teleskop.

- Interesovanje za astronomiju nije malo, ali nisam zadovoljan kolika je posećenost škole za početnike - govori profesor Slobodan Ninković.

- Za ovakve časove neophodno je odvojiti vreme. Kada analiziram polaznike, različite generacije su zainteresovane za ovu nauku. Dolazili su roditelji sa decom koja su tek krenula u školu, ima i starijih školaraca, a dolazili su i penzioneri. Tačno je da je na internetu sve dostupno i da on nudi obilje informacija na ove teme, ali se mora uzeti u obzir da nije sve pouzdano što se tu može pročitati i videti.

Ljubiteljima astronomije najprivlačnije je gledanje kroz teleskop. Međutim, kao i druge metropole, i Beograd ima ogromnu manu - gradska svetla su izuzetno jaka i onemogućavaju posmatrače da dožive zvezde i galaksije na pravi način.

- Vidljivost neba nad Kalemegdanom uopšte nije sjajna, čak i kada su drugi uslovi idealni za posmatranje. Sa druge strane, zbog ovakvih teškoća, počeo je da se razvija i astronomski turizam. Ljudi putuju u predele koji su daleko od velikih gradova, jer je na tim mestima posmatranje neba mnogo potpunije i lakše - govori profesor Ninković.

 

Foto Z. Jovanović

Iz istog razloga beogradska opservatorija koristi astronomsku stanicu na planini Vidojevici kod Prokuplja, koja poseduje jedan od najvećih teleskopa u jugoistočnoj Evropi.

Astronomija je drevna nauka, ali se u školama o njoj nedovoljno govori. Da bi se velika radoznalost mališana i želja za saznanjima o tajnama kosmosa zadržali, neophodna je opsežna priprema za rad sa njima.

Ljubitelji astronomije u prilici su da tokom septembra i oktobra pohađaju školu za početnike koju astronomsko društvo "Ruđer Bošković" organizuje svakog petka i subote u Planetarijumu na Beogradskoj tvrđavi. U okviru ovog programa obrađuju se mnogobrojne teme o planetama, Mlečnom putu, Suncu, Mesecu i zvezdama.

Članovi astronomskog društva "Ruđer Bošković" već decenijama promovišu astronomiju i organizuju različite manifestacije kako bi je približili ljudima.

Za njihovu školu građani ne moraju da se prijave, dovoljno je samo da dođu u vreme predviđeno za čas i odslušaju ono što žele. Kako kažu u ovom društvu, važno je samo da vole ovu nauku i da imaju želju da nauče nešto novo.

Tokom septembra polaznici su učili kako nebeska tela menjaju koordinate i koje pojave utiču na to, o merenju vremena, prividnom kretanju Meseca i planeta. Za oktobar je pripremljeno devet predavanja na kojima će biti obrađene mnoge zanimljive teme o vasioni.

Foto A. Stevanović

OSNIVAČI STUDENTI

ASTRONOMSKO društvo "Ruđer Bošković" jedno je od najstarijih u Evropi. Osnovala ga je grupa studenata astronomije 1934. godine. I tada kao i danas osnovna ideja je bila da se popularizuje ova nauka. Od 1953. godine izdaju časopis "Vasiona", a ovo je još jedna od aktivnosti uz pomoć koje žele da privuku ljubitelje zvezda, planeta i vasione.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka, oni su adaptirali Despotovu kulu na Kalemegdanu i ovde smestili opservatoriju. Njima pripada i planetarijum koji je smešten u nekadašnjem amamu. Danas okupljaju nekoliko stotina članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili