MASKOVA RAKETA FALKON 9: Ostala bez goriva usmerena da udari u Mesec

Novosti online

25. 01. 2022. u 22:25

SPEJSIKS je lansirao svoju prvu raketu u duboki svemir u februaru 2015. Falkon 9. Međutim, pošto nema dovoljno goriva da se vrati na Zemlju i sleti na platformu kao što je planirano, raketa će umesto toga pasti na površinu Meseca.

МАСКОВА РАКЕТА ФАЛКОН 9: Остала без горива усмерена да удари у Месец

Foto: AP Photo/John Raoux

Očekuje se da će se raketa Spejsiks koja plovi u dubokom svemiru od 2015. godine srušiti na površinu Meseca 4. marta.

Procenjuje se da bi raketa Falkon 9 trebalo da udari u Mesec očekivanom brzinom od oko 2,58 km/s i da se sruši na njegovoj površini.

Naučnici veruju da će se raketa Falkon verovatno sudariti sa udaljenom stranom Meseca, blizu ekvatora.

Profesionalni i amateri astronomi žele da odrede lokaciju udara što je preciznije moguće kako bi NASA-in lunarni orbiter i Čandrajan-2 Indijske organizacije za istraživanje svemira mogli da pronađu krater i da ga fotografišu. U tu svrhu koriste astrometrijski softver za praćenje objekata blizu Zemlje, asteroida, malih planeta i kometa.

Inače, naučnici već duže vreme posmatraju površinu Meseca da bi izučili prisustvo leda na Mesečevim polovima. Udar rakete Falkon 9 mogao bi da pruži neke dragocene podatke o podzemnom materijalu Meseca.

Spejsiks je lansirao raketu Falkon 9 u februaru 2015. i postavio satelitDeep Space Climate Observatory (DSCOVR) satellite na Lagranžovu tačku, gravitaciono neutralnu poziciju u direktnoj liniji sa Suncem koja je udaljena oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Zadatak klimatske opservatorije je blagovremeno obezbeđivanje upozorenja o geomagnetnim olujama koje bi mogle da poremete život na Zemlji, prenosi međunarodni Sputnjik.

rs.sputniknews.com

VONUS VIDEO - JAVIO SE "VOJADŽER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE DA ODUŠEVITE SVOJE NAJMLAĐE: Nema boljeg izbora od ovog hotela u Bodrumu, a ništa manje se ni vi nećete oduševiti