SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Važnost osposobljavanja nastavnika, trenera i mladih za transformativnu budućnost

Novosti onlajn

15. 07. 2023. u 10:00

EDUKACIJA, kao jedan od najbitnijih segmenata društva, igra veoma bitnu ulogu u podsticanju mladih za transformativnu budućnost koja će im omogućiti jačanje veština za zapošljavanje, dostojanstven rad i preduzetništvo.

СВЕТСКИ ДАН ВЕШТИНА МЛАДИХ: Важност оспособљавања наставника, тренера и младих за трансформативну будућност

Foto: shutterstock.com.

Kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija  2014. godine proglasila 15. jul za Svetski dan veština mladih, imala je za cilj da ukaže na važnost prilagođavanja novim trendovima pri zapošljavanju.

Poslovi, u današnje moderno vreme, donose  potrebe za novim znanjima i dinamičniji odnos prema sistemu rada. Upravo iz tih razloga je od suštinskog značaja uložiti svu potrebnu energiju u pronalaženje načina da se što efikasnije pomogne mladim generacijama u  savlađivanju prepreka na novim radnim pozicijama.

Tehničko i stručno obrazovanje i obuka (TVET) je jedan od krucijalnih načina da se mladi osposobe na poslovima i zanimanjima koja im se nude. Zašto je ovo toliko bitno? Upravo zato da se mladima skrene pažnja na to od kakvog je značaja imati kvalitetno obrazovanje, dobre veštine i tehnike koje će im pomoći da budu uspešni u poslovima koji ih očekuju i koji im se nude. Samo putem priznatih sertifikata, pravih i stečenih veština i kvalitetne obuke moguće je ostvariti uspeh kakav se od Zaposlenih  očekuje. Pritom, treba imati na umu da je moderno tržište rada takvo da nam je neophodno celoživotno učenje i kontinuirano profesionalno usavršavanje.

Zašto je Svetski dan veština mladih važan?

Od izuzetnog je značaja ovaj potez Ujedinjenih nacija da bi se na  ispravan i sistematičan način prišlo problemu kao što je zapošljavanje, u kojem nije samo akcenat na  zapošljavanju, već na samoj edukaciji Zaposlenih  koji treba da ostvare svoj pun potencijal na radnom mestu.

Na koji se još način  može pomoći mladima u pronalaženju posla?

Kompanija NIS već treću godinu za redom organizuje obuke za mlade iz SOS Dečijeg sela Srbije u cilju sticanja praktičnih znanja i veština za izlazak na tržište rada. Zaposleni NIS-a volonterski učestvuju u programu “Jaki mladi” čiji je nosilac organizacija SOS Dečija sela Srbije. Samo neke od tema su: pisanje biografije i motivacionog pisma, učešće na razgovoru za posao, proces selekcije kandidata i kako skrenuti pažnju na sebe.

Ova kompanija je ujedno i jedan od dobrih primera kada je reč o ulaganju u zaposlene i njihove obuke. Naime, kako se navodi u Izveštaju o održivom razvoju NIS-a za 2022. godinu NIS je, u saradnji sa eksternim saradnicima. organizovao 3.407 obuka na kojima je učestvovalo 4.407 zaposlenih. Ukupan broj sati obuka iznosi 95.879. U saradnji sa internim trenerima realizovano je 1.565 internih obuka, na kojima je 4.284 zaposlenih. Posebno je značajno i što je NIS nastavio da pruža šansu mladima tako da su u kompaniji prošle godine realizovani program studentske prakse NIS Calling, kao i program zapošljavanja mladih diplomaca i studenata master studija „NIS Energy”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)