LIDERI U RAZVOJU POLJOPRIVREDE: Poljoprivredni fakultet proslavio 105. rođendan

Lj.B.

29. 03. 2024. u 12:00

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu svečano je obeležio 105 godina od osnivanja, akademijom u velikom amfiteatru, u prisustvu nekoliko stotina profesora, studenata, alumnista, partnera, gostiju.

ЛИДЕРИ У РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ: Пољопривредни факултет прославио 105. рођендан

univerzitet u beogradu

Poljoprivredni fakultet je osnovan 1919. godine kao šesti fakultet našeg Univerziteta, na inicijativu dr Sime Lozanića, prvog profesora agrikulturne hemije i tadašnjeg rektora. Godine 1933. Poljoprivredni fakultet se seli u Zemun, u impozantnu namenski sazidanu zgradu, koja je pod zaštitom države.

”Godinama smo plasirani između 30. i 75. mesta najboljih poljoprivrednih fakulteta na svetu. Za 10 godina imali smo više od 200 velikih projekata,i verujemo da znanjem i kapacitetima koje imamo obezbeđujemo još bolju budućnost za naš fakultet, ali i poljoprivredu Srbije”, istakao je dekan prof dr Dušan Živković. Poljoprivredni fakultet ima osam instituta: za ratarstvo i povrtarstvo, za hortikulturu, zootehniku, za zemljište i melioracije, za fitomedicinu, poljoprivrednu tehniku, za prehrambenu tehnologiju i biohemiju i za agroekonomiju.

”Negujući kulturu istraživanja, kritičkog mišljenja i praktičnog učenja, ovde se obrazuju generacije novih lidera i mladih profesionalaca koji su spremni da oblikuju budućnost poljoprivrede i društva. Dok obeležavamo sva dostignuća, moramo da se osvrnemo i na pitanja koji uključuju klimatske promene, bezbednost hrane, održivu poljoprivredu i ruralni razvoj  – a to su samo neki od složenih izazova koji zahtevaju inovativna rešenja, koja se generišu u okviru ove institucije, kroz akademske napore njenog kolektiva. U suočavanju sa navedenim izazovima, uloga poljoprivrednog obrazovanja i istraživanja ne može se zanemariti i na nama je da iskoristimo snagu znanja, inovacija i saradnje u ukupnoj društvenoj agendi za izgradnju otporne i održive budućnosti za generacije koje dolaze”, istakao je rektor Univerziteta u Beogradu prof dr Vladan Đokić.

U ime Ministrastva prosvete, jubilej je čestitao specijalni savetnik ministra prof dr Janko Samardžić, a priznanja su uručena najboljim studentima, autorima zapaženih naučnih radova i poslovnim partnerima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!