ĐACI PRIKAZALI SVOJE RADOVE: Na Sajmu obrazovanja predstavljene srednje škole (FOTO)

B.B.

23. 10. 2023. u 16:38

NA Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava na štandu Ministarstva prosvete danas su se predstavile srednje škole, kao i institucije i drugi partneri angažovani na projektima iz oblasti obrazovanja.

ЂАЦИ ПРИКАЗАЛИ СВОЈЕ РАДОВЕ: На Сајму образовања представљене средње школе (ФОТО)

Foto: Ministasrtvo prosvete

Tokom prepodneva predstavili su se učenici koji pohađaju specijalizovani smer za scensku i audio-vizuelnu umetnost i njihovi nastavnici. Ovaj smer u Gimnaziji „Laza Kostić“ postoji od školske 2020/2021. godine i do sada su upisane četiri generacije. Oni su publici, između ostalog, predstavili kako radi Zootrop, jedan od prvih uređaja koji je napravljen da bi stvarao pokretne slike.

Učenici i nastavnici iz Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, izložili su umetničke radove i produkte koje su delo učenika koji pohađaju obrazovne profile – stilski krojač, grnčar, firmopisac – kaligraf, aranžer, konzervator umetničkih dobara, juvelir umetničkih dobara i graver umetničkih dobara.

Posetioci su mogli da vide kako izgleda proces izrade keramičkih posuda na grnčarskom točku, kako se ispisuju kaligrafski inicijali. Štand Ministarstva prosvete krasio slogan škole „Umetnost je tvoj vodič, stvaranje je tvoja snaga“, koji je osmislio učenik Luka Vojnović, a za koji je danas i nagrađen.

Predstavljeni su đački radovi Umetničke škole iz Niša i organizovane radionice crtanja – Direrova radionica, Fraktali i Mesečeva forma. Osim toga, pokazali su i umeće u pravljenju maski za mobilne telefone. Takođe, posetoci su imali priliku da se upoznaju sa Filološkom gimnazijom i Grafičko-medijska škole iz Beograda.

U saradnji sa UNICEF, UNDP i uz podršku Delegacije Evropske unije u Konferencijskoj sali održana je Konsultativna radionica na temu nacrta Okvira digitalnih kompetencija – nastavnik za digitalno doba 2023. Taj Okvir je kreiran sa ciljem da podrži nastavnike u procesu primene digitalnih koncepata, alata i sadržaja u svakodnevnoj obrazovnoj praksi.

U dokumentu su navedena i definisana znanja i veštine koji čine digitalne kompetencije nastavničke profesije, u skladu sa trendovima razvoja obrazovne tehnologije. Predstavljen je i STEAM izazov za srednjoškolce, koji se sprovodi uz podršku UNDP i Fondacije „Petlja“ čiji je cilj rešavanje lokalnih problema uz primenu digitalnih tehnologija i podataka.

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 29. oktobra


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)