ĐACIMA PRVE LEKCIJE O DRUGARSTVU: U svim osnovnim i srednjim obrazovnim ustanovama u Srbiji počela nova školska godina

Lj. Begenišić

02. 09. 2023. u 10:00

U NADI da se nikada više neće ponoviti tragedija kakva je obeležila prošlu školsku godinu, kada je maloletni Kosta K. ubio devetoro đaka i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar", juče je u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela nova školska godina.

ЂАЦИМА ПРВЕ ЛЕКЦИЈЕ О ДРУГАРСТВУ: У свим основним и средњим образовним установама у Србији почела нова школска година

foto d.z.

Sada već tradicionalno, nastava je počela intoniranjem himne "Bože pravde", nakon čega je oko 760.000 đaka od kojih je 65.000 prvačića selo u klupe.

U školu su krenuli i đaci iz "Ribnikara", i to u deo u koji se ulazi iz Ulice Svetozara Markovića, koji je letos obnovljen, dok će deo u kome se dogodio masakr biti zavtvoren tokom ove školske godine. Javnost je uvažila apel roditelja ove dece, ali i prosvetnih vlasti da đacima ove ranjene škole dozvole da bez pompe otpočnu školsku godinu. Tako ispred "Ribnikara" nije bilo radoznalaca, već samo deca i roditelji koji su u tišini stigli u školu.

U školu su krenuli i đaci odeljenja 8/2 i 8/4 (u vreme masakra bili su sedmi razred) koji su bili svedoci ubistva, oni su dan ranije posetili školu po prvi put otkakao se zločin dogodio, obišli učionicu u kojoj će provesti ovu školsku godinu i sreli sa svojim nastavnicima.

Upravo zbog masakra u "Ribnikaru", zbog kojeg je minula školska godina završena ranije, ova je počela drugačije nego sve prethodne. Prvi čas, naime, u svim školama održale su razredne starešine.

Policija u svim školama

Nakon masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" doneta je odluka da se na teritoriji cele zemlje pojača bezbednost u svim školama, a pojačane su policijske ekipe i ispred ove škole. Policijski službenici će biti raspoređeni u obrazovnim ustanovama pre, tokom trajanja i nakon završetka nastave i to u obe smene.

- Na svim časovima smo pričali o drugarstvu, i pravim životnim vrednostima, jedno nas je nastavnik hemije dodatno upoznao sa predmetom, jer ga ove godine dobijamo - kažu nam sedmaci, iz jedne beogradske škole.

U drugoj školi đaci osmog razreda navode da su imali slobodne aktivnosti, gradivo nijedan nastavnik nije predavao, samo su im ukratko objasnili aktivnosti oko male mature pošto oni ove godine zavrašavaju osnovnu školu.

I naredna sedmica proteći će u tom duhu, što je i predviđeno smernicama koje je svim školama uputilo resorno ministarstvo. Biće više tematskih razgovora, radionica, savetovanja... Sve će biti usmereno ka tome da se poboljšaju međusobni odnosi u školi, da se prepoznaju muke koje možda tište i učenike i nastavnike i da se preduprede eventualni problemi... Procenu znanja, odnosno inicijalne testove, đaci mogu očekivati u drugoj nedelji, ali ocenjivanja neće biti.

Prosvetne vlasti poručuju da će i cela ova školska godina biti godina edukacije i psiho-socijalne podrške za one kojima je potrebna. Svaka škola će imati pedagoga i psihologa koji će raditi timski sa nastavnicima i roditeljima i detektovati svako dete kome je potrebna psiho-socijalna podrška i posebno raditi sa njim.

Inače, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja je juče, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem, posetila renoviranu OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici, poželela je puno uspeha u novoj školskoj godini učenicima i svim zaposlenima u školama.

- Učenjem prvih slova, pisanjem i čitanjem pravite prve korake na dugoj i uzbudljivoj stazi sticanja novih znanja - poručila je ministarka prvačićima. - Ako vam se i učini da ovaj početak nije lak, moj savet je da budete odvažni, vredni, marljivi i istrajni. Uspeh i dobre ocene neće izostati.

Ona je svim učenicima poručila da ne zaborave na poštenje, iskrenost, solidarnost, toleranciju i razumevanja, kao i značaj drugarstva.

- Poštujte svoje nastavnike, druge učenike u školi, imajte senzitivnosti za različitost, jer ćete tako pokazati da poštujete sebe - navela je ministarka.

Inače, u Beogradu su đaci svih srednjih i osnovnih škola dobili besplatne udžbenike, a roditelji su ih prvog dana škole uz ličnu kartu preuzeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)