STUDENTI ELEKTROTEHNIKE U FINALU: Takmičenje iz oblasti energetske elektronike

Lj.B.

12. 04. 2023. u 14:22

TIM studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridges i ove godine se plasirao u finale najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz oblasti energetske elektronike, IEEE International Future Energy Challenge 2023 - IEEE IFEC. Takmičenje se organizuje pod pokroviteljstvom svetske asocijacije inženjera elektrotehnike, IEEE, i okuplja najprestižnije univerzitete iz celog sveta.

СТУДЕНТИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ У ФИНАЛУ: Такмичење из области енергетске електронике

Univerzitet u Beogradu

IEEE IFEC takmičenje pruža studentima priliku da iskoriste teorijsko znanje stečeno na Fakultetu kroz praktičan rad na projektu koji obuhvata proces od istraživanja do razvoja i testiranja rešenja u realnim uslovima. Multidisciplinarnost projekata godinama unazad u okviru H-Bridges tima objedinjuje studente sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta.

Polufinale takmičenja održano je ove godine u Orlandu na Floridi (SAD), u okviru najveće svetske konferencije primenjene energetske elektronike - Applied Power Electronics Conference. U finalu, zakazanom za perido od 26. do 28. jula  u Hanoveru u Nemačkoj, nastupiće sedam najuspešnijih studentskih timova iz celog sveta.

Ovogodišnja tema takmičenja je razvoj monofaznog Solid State transformatora za niske snage. Cilj ovogodišnjeg projekta jeste prototip rešenja, hardver i softver, za integraciju energetskog transformatora u okviru uređaja energetske elektronike. Ovakvo rešenje pruža mogućnost za značajnim redukovanjem korišćenja teških materijala pri proizvodnji transformatora, a dodatno i monitoring i dijagnostiku sistema u realnom vremenu. Primena ovakvog koncepta bi ubrzala uvođenje inovativnih rešenja u tradicionalni elektroenergetski sistem, i olakšala integraciju obnovljivih izvora energije.

Prema propozicijama takmičenja, timovi pristupaju svim aspektima takmičenja potpuno samostalno, od ideje i dizajna do prikupljanja sredstava za izradu prototipa i učešća na takmičenju. Do sada su pored Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, studentski tim i projekat podržale mnoge domaće i inostrane kompanije i institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici