ŽENE U NAUCI: Predavanje na Univerzitetu u Novom Sadu

B.B.

06. 02. 2023. u 15:57

NA Univerzitetu u Novom Sadu 9. februara u 12 časova će biti održano predavanje pod nazivom „Položaj naučnica u Srbiji: Putevi do rodne (ne)ravnopravnosti“.

ЖЕНЕ У НАУЦИ: Предавање на Универзитету у Новом Саду

Univerzitet u Novom Sadu

Povodom je  obeležavanje Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, a predavač će biti  doc. dr Ivana Jakšić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu

U Srbiji broj žena koje se bave naučno-istraživačkim radom premašuje broj muškaraca, a u poređenju sa drugim evropskim zemljama, naša zemlja prednjači po učešću dama  u inženjerstvu i programiranju. Ipak, brojnost im ne garantuje i ravnopravan položaj u odnosu na muškarce, tako da ređe dospevaju na liderske pozicije, imaju manju akademsku produkciju, podnose veći teret porodičnih obaveza od svojih muških kolega i na svakom koraku karijernog razvoja suočavaju se sa različitim oblicima diskriminacije, od kojih je jedan i seksualno uznemiravanje.

ISTORIJA

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci – 11. februar utvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 22. decembra 2015. godine sa ciljem podsticanja žena i devojaka da se bave naukom i naučnoistraživačkim radom. Zvaničnom utvrđivanju ovog međunarodnog dana prethodila je rezolucija o nauci, tehnologiji i inovacijama Generalne skupštine UN u decembru 2013. godine, u kojoj je prepoznato da pun i jednak pristup i učešće žena i devojaka svih uzrasta u nauci, tehnologiji i inovacijama predstavlja imperativ za postizanje rodne ravnopravnosti i dalje osnaživanje žena i devojaka.

U okviru predavanja biće diskutovano zašto je brojnost žena u nauci važna, ali i zašto se u aktuelnom kontekstu u Srbiji ne može smatrati pokazateljem ostvarene rodne ravnopravnosti. Takođe, biće razmotreno kako žene stupaju u nauku i zašto u okviru te delatnosti ne uspevaju da ostvare svoje pune potencijale. Pored toga, analiziraće se položaj naučnica u Srbiji u pet ključnih oblasti za postizanje rodne ravnopravnosti: regrutovanje i napredovanje, žensko liderstvo u nauci, uključivanje rodne dimenzije u nastavu i istraživanja, organizaciona kultura i balans između privatnih i poslovnih obaveza, rodno zasnovano nasilje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)