SPECIJALNO PRIZNANJE: Istraživački tim Mašinskog fakulteta uspešan na takmičenju u Krakovu

B.B.

31. 01. 2023. u 14:51

MULTIDISCIPLINARNI istraživački tim Mašinskog fakulteta u Beogradu - FCL Team – koji radi na razvoju tehnologije nekonvencionalne gasifikacije biomase, dobio je specijalnu nagradu „Best business idea from the Western Balkans 2022“ na EIT Jumpstarter takmičenju koje je održano u Krakovu.

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ: Истраживачки тим Машинског факултета успешан на такмичењу у Кракову

Istraživački tim Mašinskog fakulteta

- Naša osnovna ideja je bila da razvijemo novu tehnologiju koja će se prilagođavati sirovini različitog kvaliteta i koja će kompanijama koje se bave gasifikacijom biomase omogućiti da unaprede svoje proizvodne mogućnosti i da pored proizvoda koji se dobijaju konvencionalnim postupkom transformacije, dobiju i dodatne proizvode koje takođe mogu da ponude tržištu. Žiri je prepoznao značaj ove ideje i našem timu dodelio jednu od ukupno četiri specijalne nagrade koje se dodeljuju na nivou celog takmičenja - kaže prof. dr Nebojša Manić sa Katedre za tehnologiju materijala Mašinskog fakulteta.

Tim čine nastavnici i saradnici Katedre za tehnologiju materijala, Laboratorije za goriva i sagorevanja i Laboratorije za termalnu analizu Mašinskog fakulteta u Beogradu - prof. dr Dragoslava Stojiljković, prof. dr Nebojša Manić, dr Vladimir Jovanović, vanredni profesor, dr Miloš Radojević, naučni saradnik i Zorana Tomić, stručni saradnik, kao i dr Bojan Janković, viši naučni saradnik u Laboratoriji za fizičku hemiju u Institutu za nuklearne nauke Vinča i dr Ivana Čeković, naučni saradnik donedavno zaposlena u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta, a sada profesor strukovnih studija za oblast Mašinstva u odeljenju Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija u Užicu.

Ideja o novoj tehnologiji je rezultat dugogodišnjih istraživanja, ali i realnih potreba privrede, odnosno činjenice da tržište biomase u našem okruženju nije dovoljno razvijeno, zbog čega se firme koje se bave transformacijom biomase u energetske svrhe često susreću sa problemom sirovine lošeg kvaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili