ZA UPIS TREBA MANJE BODOVA: Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, još danas rok za žalbe

Lj. BEGENIŠIĆ

02. 07. 2022. u 07:40

UČENICI osmog razreda uradili su slabije testove na maloj maturi nego prethodna generacija osmaka.

ЗА УПИС ТРЕБА МАЊЕ БОДОВА: Објављени прелиминарни резултати завршног испита, још данас рок за жалбе

izbor U školama 10.000 više mesta nego što ima malih maturanata, Foto N. Skenderija

Tako su ove godine na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika osvojili u proseku 12,52 poena od mogućih 20. Iz matematike je prosek 12,31, a na kombinovanom testu 14,12 poena.

Prošle godine prosečan broj poena na testu iz srpskog jezika bio je 13,31, na kombinovanom 14,69, a iz matematike su postigli identičan uspeh - 12,31! A 2020. u proseku su imali - iz jezika i književnosti 11,2, iz matematike 11, a iz kombinovanog testa 14,2 poena.

Pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je da su u odnosu na prošlu godinu rezultati neznatno slabiji i da se može očekivati da u nekim školama donji prag za upis bude nešto niži nego lane, ali da će to zavisiti i od interesovanja učenika za određene škole.

Prošle godine prag za upis u neke popularne gimnazije i srednje stručne škole bio je neuobičajeno visok, a stručnjaci su objašnjavali da je to zbog lakih zadataka na maloj maturi i više osvojenih bodova. Inače, preliminarni rezultati završnog ispita su objavljeni na portalu "Moja srednja škola" i u osnovnim školama, a nezadovoljni đaci i roditelji juče su upućivali prigovore. Žalbe danas mogu da podnesu i drugostepenoj komisiji.

Istovremeno, i prijemni ispiti na fakultetima su završeni, fakulteti su objavili preliminarne liste, u toku je podnošenje žalbi, a konačna rang-lista mora biti objavljena najkasnije do 11. jula. Inače, do 16. jula fakulteti treba Univerzitetu u Beogradu da dostave spiskove preostalih praznih mesta, a mesta će zasigurno biti na Poljoprivrednom, Šumarskom, Rudarsko-geološkom, Učiteljskom fakultetu, ali i na pojedinim studijskim programima na Filološkom fakultetu.

POLAGANjE BEZ DOJAVE O BOMBAMA

I MALA matura i prijemni ispit organizovani su u senci eventualnih pretnji o podmetnutim bombama. Međutim, sve je proteklo u najboljem redu, a pripadnici MUP obezbeđivali su zgrade u kojim su ispiti održavani. Smanjen je broj škola u kojima je testiranje organizovano, a zgrade fakulteta na dan prijemnog bile su pod strogom kontrolom policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)