OPERA "MADAM BATERFLAJ" PRVI PUT KAO - BALET: Koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i austrijske baletske kuće "Evropa balet"

J.SIMIĆ

11. 05. 2021. u 19:28

U KOPRODUKCIJI Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i austrijske baletske kuće „Evropa balet“ iz Sankt Peltena u završnici priprema je čuvena opera „Madam Baterflaj“ koja će, prvi put u SNP-u, biti izvedena kao - baletska predstava uz učešće solista i ansambl Baleta SNP-a KAO i solista „Evropa baleta“.

ОПЕРА МАДАМ БАТЕРФЛАЈ ПРВИ ПУТ КАО - БАЛЕТ: Копродукција Српског народног позоришта и аустријске балетске куће Европа балет

Foto: SNP

- Premijerno balet će biti izveden 14.maja na Sceni „Jovan Đorđević“ SNP-a,a na istoj sceni i četiri dana docnije, 18.maja.Austrijsku premijeru komad će imati 11.juna Sankt Peltenu.- saopšteno je danas iz SNP -a.

Koreografija i režija povereni su Peteru Brojeru (Nemačka), koji je ujedno autor libreta, scenografije i izbora muzike i kostima.

Dizajn video projekcije je poveren Markusu Gesleru (Austrija),slike u projekcijama radiće Sebastijan Seremet (Švedska), asistent koreografa je Dominik Vajda (Austrija).Dizajn svetla i zvuka osmislio je Peter Brojer u saradnji sa tehničkim timom SNP-a.

Mada je „Madam Baterflaj“ poznata kao opersko delo Đakoma Pučinija koje ne prestaje da očarava ljubitelje opere, kao balet – žanrovski je novo delo i nastaje u zajedničkoj saradnji pet država: Austrije, Nemačke, Japana, Švedske i Srbije.

- U osnovi će to biti ne samo Pučinijeva muzika, nego će izbor muzike činiti i originalna japanska muzika. Veoma privlačna po čuvenoj i potresnoj priči o tragičnoj ljubavi mlade Japanke Ćo-Ćo-san i poručnika američke mornarice Pinkertona, Madam Baterflaj će se raditi u SNP-u kao celovečernji balet u dva čina, kao delo moderne estetike i neoklasike koje će i prostorno i kulturološki povezati autorski tim i baletske igrače.

Srpsko narodno pozorište i austrijska kuća „Evropa balet“ svoju saradnju počeli su novembru 2019. godine kada je „Evropa balet“ gostovao u SNP-u sa predstavom „Volfgang Amadeus“, rađenoj u koreografiji režiji Renata Canele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna