NEVIĐENE FOTOGRAFIJE SA TITOVE SAHRANE: Izložbom Imre Saba počinje Beogradski mesec fotografije

D. B. M.

29. 04. 2021. u 14:18

OTVARANJEM izložbe fotografija "Državnička sahrana, sahrana jedne države" Imre Saba Alternativnom umetničkom prostoru "Kvaka 22" (Ruzveltova 39) 4. maja počeće manifestacija Beogradski mesec fotografije koja se održava na više lokacija u Beogradu.

НЕВИЂЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА ТИТОВЕ САХРАНЕ: Изложбом Имре Саба почиње Београдски месец фотографије

Foto: Arhiva "Novosti"

Izložba tematizuje sahranu Josipa Broza Tita kojoj je prisustvovalo najviše ljudi do sahrane pape Jovana Pavla II 2005: četiri kralja, trideset i jedan predsednik vlade, šest prinčeva, dvadeset i dva premijera, četrdeset i sedam ministara spoljnih poslova iz 128 različitih zemalja od 154 koje su činile UN. Smrću Josipa Broza, umrla je i jedna država, središte kultura i religija, mesto susreta tri drugačija kulturna i društvena entiteta.

Sabo je jedan od najpriznatijih jugoslovenskih foto-reportera svoje generacije..

Sa dvadeset i tri godine počeo je da radi kao foto-reporter, a u trenutku kada je imao dvadeset i četiri godine, dogodila se Titova smrt, novinska kuća u kojoj je radio nije ga akreditovala kao reportera za taj događaj. Međutim, on je na sopstvenu inicijativu pokrio Titovu sahranu. Bez pristupa najboljim lokacijama i bez najbolje opreme na raspolaganju, uradio je veliki posao po kojem će kasnije biti prepoznat, a čiji deo je ovde izložen i objavljen u različitim publikacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)