PRVI PUT “MOJ MUŽ” U JDP-U: Makedonska književnica za beogradsku publiku

V.V.S.

12. 04. 2021. u 10:58

PREMIJERA predstave “Moj muž” (režija Jovana Tomić) je u sredu, 14.aprila, na Sceni “Studio” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Biće to prvo scensko prikazivanje poznate makedonske književnice Rumene Bužarpvske na srpskom jeziku.

ПРВИ ПУТ “МОЈ МУЖ” У ЈДП-У: Македонска књижевница за београдску публику

Foto: P. Milošević

Inače, pred našim čitaocima već se pojavila istoimna zbirka priča (u izdanju “Vulkana), a sve priče u ovoj zanimljivoj knjizi ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica: o sebi, ali i odnosima sa muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima.

Pred čitaocem (i gledaocem) je galerija izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova. Govoreći o svojim brakovima i muževima, ginekolozima, pesnicima, policajcima, govori se o profesijama i njihovim statusima, o odnosima moći - većina ženskih likova ipak je zasenjena, emotivno i socijalno zapuštena zbog prestiža njihovih muževa i njihovih profesija.

Dramaturg je Dimitije Kokanov, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Luka Mejdžor, a igraju Sanja Marković i Jovana Belović.

Rumena Bužarovska je rođena 1981. godine u Skoplju. Do sada je objavila zbirke priča: Žvrljotine(2007), Osmica(2010) i Moj muž(2014). Priče su joj prevođene na engleski, nemački, francuski, hrvatski, slovenački i bugarski jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a