MISISIPI TIHO TEČE NA SCENI: Premijera predstave po kultnom romanu Vladimira Tabaševića na sceni BDP

M. Mirković

05. 04. 2021. u 12:48

PREDSTAVA "Tiho teče Misisipi", prema istoimenom romanu - prvencu Vladimira Tabaševića, premijerno će biti izvedena sutra u Beogradskom dramskom pozorištu, na čiju je Veliku scenu komad postavio gost iz Hrvatske Ivica Buljan.

МИСИСИПИ  ТИХО ТЕЧЕ  НА СЦЕНИ: Премијера представе по култном роману Владимира Табашевића на сцени БДП

Foto I. Marinković

Reditelj Buljan je, uz samog pisca, zaslužan i za dramatizaciju romana koji je stekao status kultnog, a poetu Tabaševića promovisao u obećavajućeg (i nagrađivanog) romanopisca, što je docnijim romanima samo iznova potvrđivao. Pretakanje nelinearne pripovesti satkane od niza poetskih slika, koje čine svet junaka Denija i pričaju priču o njegovom odrastanju, ali i smrti jedne zemlje - u pozorišni komad, svakako je predstavljalo veliki izazov za autorski dvojac koji se prihvatio adaptacije ovog dela.

Upravo zbog toga, Buljan je i najavljivao posve slobodnu interpretaciju teksta, ističući da bi tradicionalna adaptacija u ovom slučaju svakako bila nemoguća, "jer sam roman nije sastavljen od dijaloških situacija i konzistentnih likova, nego je on sam u sebi jedan raspršeni svet koji se sastoji od uspomena, fleševa, konstrukcija, izmišljenih situacija, maštanih".

- Ono što je Vlada pisao za predstavu nisu prizori iz romana nego su prizori u kojima su Deni, koga igra Milan Zarić, njegovi roditelji i drugi već postojeći likovi postavljeni u nove situacije, koje su u romanu možda bile samo naznačene, a ovde se pretvaraju u dijaloške scene - rekao je Buljan, objašnjavajući da su neki, u romanu takođe tek naznačeni likovi, ovde razvijeni, pretvaraju se i sami u junake predstave, dok su pojedini likovi sasvim novi - Branka Katić i Vladan igraju "novoizmišljene" likove, a među "dopisane" spadaju i dvoje pisaca koji se takmiče oko svoje verzije priče.

- Ovo je jedan od onih sižea koji govori o odrastanju, a odrastanje na ovom prostorima ima neke zajedničke karakteristike: zapravo je obeleženo ratom. Po tome smo, nažalost, drugačiji od naših kolega u svetu - istakao je reditelj i dodao:

- Ali mi ovde delimo i jedno zajedničko kulturološko emotivno nasleđe, što je kompozitor Mitja Vrhovnik Smekar prikazao kao jedan puni emotivni svet, koji će glumci oživeti kroz pesme koje se koriste u predstavi, a takođe je komponovao nove pesme na Vladimirove stihove.

Nagrade

PRVI Tabaševićev roman "Tiho teče Misisipi" je već kao samostalno delo štampan, 2015. godine bio u užem izboru za "Ninovu" nagradu, a dobio je regionalnu nagradu "Mirko Kovač" i docnije doživeo reizdanja i u "Laguni". Usledili su "Pa kao" (2016, u najužem izboru za "Ninovu" nagradu) i "Zabluda svetog Sebastijana" (2018) koji je osvojio "Ninovu" nagradu za roman godine.

Vesna Čipčić je takođe istakla koliko joj zadovoljstvo čini to što se u predstavi uživo, bez plejbeka, izvode "divni songovi i hitovi iz naše nekadašnje zemlje, iz onog nekog vremena", ali i samo učešće u predstavi koju kreiraju Buljan i Tabašević, "autorska ekipa snova" i rad s mladim glumcima.

Foto I. Marinković

- Pokušali smo da jedan neobični prozni tekst lirskog tipa pretočimo u pozorišni čin, nadam se zanimljiv i interesantan - kaže Vesna, uz koju u predstavi igraju Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša. Scenograf je Aleksandar Denić, a kostimograf Nebojša Lipanović.

Sam Tabašević ne krije radost što je, kroz svakodnevni zajednički rad sa pozorišnom ekipom, proširio i produbio sopstveno delo, i ističe da je na sceni njegova pripovest o junaku i našoj zajedničkoj prošlosti prikazana kroz sasvim novu optiku, dobijajući na taj način i posve nova značenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!