VESELE NOTE BAJAGE U "MAČORU U ČIZMAMA": Momčilo Bajagić prvi put piše muziku za decu, za novu predstavu pozorišta "Boško Buha"

V. STRUGAR

05. 04. 2021. u 07:30

U POZORIŠTU "Boško Buha" počele su probe predstave "Mačor u čizmama" po tekstu Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića.

ВЕСЕЛЕ НОТЕ БАЈАГЕ У МАЧОРУ У ЧИЗМАМА: Момчило Бајагић први пут пише музику за децу, за нову представу позоришта Бошко Буха

Foto Promo

Isti komad već je sa velikim uspehom izvođen na ovoj sceni (u režiji Milana Karadžića) - više od tri stotine puta. Predstava je 1995. godine učestvovala i na Sterijinom pozorju, odakle se vratila s gomilom nagrada. Igor Bojović (koji je sada i upravnik kuće) dobio je Sterijinu nagradu za tekst, Milan Karadžić vanredno priznanje za režiju, Geroslav Zarić za scenografiju, a "Mačor" je Božani Jovanović i Zariću doneo i nagradu Udruženja umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera.

Sa posebnim zadovoljstvom želimo da najavimo saradnju sa kompozitorima Aleksandrom Loknerom, koji je "Buhi" darovao mnogo divnih melodija i doneo mnogo nagrada, kao i Momčilom Bajagićem Bajagom, sa kojim smo već sarađivali u predstavi "Instant seksualno vaspitanje", takođe u režiji Juga Radivojevića. Ponosni smo što će se Bajaga, baš u našoj kući, prvi put okušati kao autor scenske muzike za decu - ističu u teatru za najmlađe.

Popularni kantautor kaže da će ovo za njega biti novo, lepo iskustvo. Reditelj Radivojević je nedavno, inspirisan Bajaginim neprolaznim hitovima, postavio na scenu i mjuzikl "S druge strane jastuka" u Pozorištu na Terazijama, pa će "Mačor" biti treći zajednički naslov.

Katarina Marković, Borka Tomović, Foto Promo

- Pisao sam muziku za druge pozorišne predstave, kao i mjuzikle, ali ovo je nešto drugačije. S Jugom se dobro kapiram, a sa Loknerom sam i, inače, uradio većinu stvari, ne samo za moju grupu. Saša je do sada za "Buhu" mnogo predstava napravio, bilo je zgodno da jednu osmislimo zajedno. Lepo je komponovati za klince, mada nema neke velike razlike između rada za njih i odrasle. Naravno, teme i tekstovi su drugačiji, ali u suštini decu ne možeš da foliraš nekom "dečjom" muzikom. Mora ozbiljno da se napravi, ali da bude prilagođena njihovom senzibilitetu. Obično je to veselije, šarenije, razigranije nego za odrasle. Veliko je zadovoljstvo za muzičare kao i za kostimografe kad je o ovoj vrsti predstave i publike reč - sve je interesantnije nego inače.

Rokoko-bajka u novom ključu

REDITELj Jug Radivojević postaviće ovu rokoko-bajku u novom ključu. U podeli su članovi ansambla - Aleksandar Radojičić, Uroš Jovčić, Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Borka Tomović, Katarina Marković, Goran Jevtić, Miloš Vlalukin i Nenad Nenadović, a diva Le Giša će, kao gost, igrati Igor Damnjanović, koji je i autor scenskog pokreta i pomoćnik reditelja. Scenograf je Jug Radivojević, kostimograf Tatjana Radišić, koreograf Milica Cerović, a lektor Radovan Knežević.

Na pitanje kako pamti stvaralaštvo za najmlađe iz vizure sopstvenog detinjstva, Bajaga odgovara:

Aleksandar Radojičić, Zoran Cvijanović, Foto Promo

- Uvek su se kod nas ljudi trudili da kvalitetno osmisle takve sadržaje, obraćala se pažnja i na RTS. Setimo se samo čuvene serije "Na slovo, na slovo" Davno je rađena, ali i dan-danas kad se reprizira, gledamo je sa uživanjem. Imamo dobru tradiciju najrazličitijih programa za decu. Inače, Igor Bojović je za ovaj tekst dobio Sterijinu nagradu, pa ću se na njega oslanjati. Ako bude trebalo da se doda neki song, tu sam. Ipak, muzika je moj posao. Još ne znam sve detalje, tek treba da se dogovorim s rediteljem. Biće to, verujem, za sve nas veliko uživanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni