ODUVEK SAM ŽELELA ULOGU JOVANKE BROZ: Snežana Savić o ulozi u seriji o Prvoj dami SFRJ

JELENA BANjANIN

04. 04. 2021. u 19:49

GLUMICA Snežana Savić je bisernoj niski uloga znamenitih žena iz istorije i književnosti nedavno dodala poseban dragulj i davnašnju želju.

ОДУВЕК САМ ЖЕЛЕЛА УЛОГУ ЈОВАНКЕ БРОЗ: Снежана Савић о улози у серији о Првој дами СФРЈ

Foto Promo

- Uvek sam želela da igram Jovanku Broz, a kažu da treba da paziš šta želiš - uz osmeh nam govori gošća "Novosti", dama, koja prvu damu nekadašnje SFRJ tumači u igrano-dokumentarnoj seriji "Jovanka Broz i tajne službe".

Od septembra ćemo na RTS pratiti najvažnije događaje iz života Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od dolaska u Beli dvor, udaje, preko nesporazuma, sukoba, optužbi i razdvajanja od Tita, do potpune izolacije i života u nehumanim uslovima. Josipa Broza Tita oživeo je Nebojša Dugalić, Jovanku iz mladosti igra Milica Tomašević, dok njene zrele godine tumači Snežana Savić.

- Bila sam Titov pionir i recitovala sam Brozu i Jovanki pred kraj njegovog života u Domu sindikata, ali nisam imala sreće da ih lično upoznam. Jovanka je kao žena bila impresivna. Šef njenog obezbeđenja, Rade Čečur, tvrdio je da je ona rekla da je prošla put od trnja do zvezda i da sebe vidi kao tragičnu figuru. Tako je, nažalost, i završila, ali njeno trpljenje je bilo veličanstveno - ističe naša sagovornica.

OSEĆAM SE IZNEVERENOM

PRISEĆAJUĆI se vremena kada se zemlja prostirala od Vardara do Triglava, Snežana Savić kaže da je nostalgija sveprisutna, ali da ona nije jugonostalgičar.

- Uvek sam bila Srpkinja i potpisivala sam se ćirilicom. Kada su me u ono vreme kosmopolitizma i jugoslovenstva pitali o državljanstvu, izjašnjavala sam se kao Srpkinja. Kao Srpkinja se osećam izneverenom, jer me boli naše verovanje u bratstvo i jedinstvo. Mislim da smo mi jedini narod, uz Makedonce, koji je toliko verovao. Bili su to celofani i mašnice u koje smo svi bili upakovani. Kako starim i sagledavam to vreme, mogu da kažem da je bilo lepo i da je bila dobra namera. Najviše smo verovali i ispada da smo naivci. Naš narod jeste mnogo naivan i još više emotivan, što nas mnogo košta - zaključuje Snežana Savić.

Prisećajući se davnašnjeg nastupa pred Brozovima u dahu nastavlja:

- Bila je to jedna od jugoslovenskih priredbi po "ključu", koju je režirao Miroslav Belović.

Recitale su govorili Rade Šerbedžija iz Hrvatske, Milena Zupančič iz Slovenije, Meliha Ajeti iz Prištine i drugi, a ja uskačem sa rodoljubivim stihovima Branka Miljkovića "crveno je nebo što oblak prolama"... I vidim Tita, čovečuljak sedi, a zamišljala sam velikog čoveka. Doživljavala sam ga predimenzionirano, a on je bio čovek kao i svi drugi na svetu.

Jovanka je tada, priseća se Savićeva, već bila u zrelom dobu, ali je do kraja života bila negovana i lepa:

- Kuća prokišnjava, zidovi vlažni, a ona doterana, pedantna, sređenih noktiju, odabrane garderobe, uz cveće na stolu... U ambijentu takve ruine bila je zaista antička figura. Jovanka je bila mudra i ponosita, i kada su je odvojili od Tita nije htela niti da moli niti kod njega da dolazi.

LjUBOMORA ZBOG MASERKI

JEDNA od scena snimljenih na Belom dvoru glumici je bila posebno uzbudljiva:

- Jovanka je "poludela" zbog maserki i htela je golim rukama da ih zadavi jer je videla da se Tito za njih veoma vezao. Govorila je da je to pogađa, ali da nije ljubomorna. Ipak, u jednom trenu bacila je vazu i lomila pokućstvo. Svaka žena kada voli oseća se ugroženo u takvim trenucima, a Tito je voleo da uživa u životu i bio je veliki hedonista - ističe Snežana Savić.

Glumica je tokom snimanja razgovarala sa scenaristom serije, generalom Svetkom Kovačem, i rediteljem Nedeljkom Kovačićem i saznala, kaže, štošta novo.

- Čitala sam, istraživala i između redova zaključivala kakva je to žena bila. Plakala sam kada sam pročitala da je Jovanka tražila Radetu Čečuru da je izvede u grad na sladoled. Takva istorijska figura imala je tako minornu želju. Kroz tu priču vidite da život čine male radosti. Jovanka je bila beskrajno odana i posvećena Titu, i čestita na tom, možemo reći, zadatku prve dame, ratnog i narodnog heroja, potpukovnika. Tako je raskošno izgledala da se dive poput Sofije Loren, Silve Košćine, Elizabete Tejlor i Vivijen Li nisu videle od nje. Veličanstveno je nosila svoje titule i predstavljala našu zemlju. Sa druge strane, imala je piskav glas koji nije išao uz njenu raskošnu pojavu - objašnjava Savićeva.

I tim piskavim glasom Jovanka je umela da odbrusi i generalima, što joj oni, kako je govorila, nisu zaboravljali.

- Kada si moćan, moraš da vodiš računa da se ljudima ne zameriš, jer će jedva čekati da padneš i da te izgaze. Još je prota Mateja Nenadović govorio "Naučite da se ne treba u sreći gorditi niti u nesreći očajavati". Kada ste gore, budite korektni i budite ljudi jer uvek možete pasti. Mislim da je Jovanku koštalo to što je u određenom trenutku smatrala da nikako ne može da siđe sa trona, jer je Tito bio star, a ona prva dama, mnogo mlađa od njega. To je opasno za svakoga od nas, a kamoli za ljude koji su bili tako visoko - primećuje naša poznata glumica.

Snežana Savić ističe da je dobro što će igrano-dokumentarna serija da nas podseti na važan deo prošlosti:

- Mladi treba da saznaju nešto, a mi stariji, koji smo bili svedoci, treba da se podsetimo naše bliže istorije. Jovanka je žena koja je zajedno sa Josipom Brozom obeležila epohu. Zovu me iz Amerike, Australije i regiona da pitaju za seriju, kao da su Tito i Jovanka oživeli. To je misterija koja još traje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna