OD BANATSKOG SELA DO VRHOVA NAUKE: U pripremi serija "Pupin" o slavnom naučniku, po scenariju i u režiji Danila Bećkovića

J. JOVOVIĆ - J. BANjANIN

03. 04. 2021. u 16:12

ŽIVOT velikog svetskog naučnika našeg porekla, Mihajla Pupina (1854, Idvor - 1935, Njujork), biće pretočen u seriju "Pupin".

ОД БАНАТСКОГ СЕЛА ДО ВРХОВА НАУКЕ: У припреми серија Пупин о славном научнику, по сценарију и у режији Данила Бећковића

Foto Blue Butterfly

Producentska kuća Blue Butterfly, na čelu sa Anetom Ivanović, priprema deset epizoda, čiji scenario i režiju potpisuje Danilo Bećković. Iza ovog mladog umetnika je prvenac "Mali Budo", najgledanija komedija u poslednjoj deceniji, prvi borilački film u domaćoj kinematografiji, "Jesen samuraja", kao i režija hit serija "Žigosani u reketu", "Senke nad Balkanom", "Andrija i Anđelka"...

Serija "Pupin" će, osim dobro poznatih izuma koje je slavni naučnik ostavio čovečanstvu, predstaviti i njegova dostignuća manje poznata javnosti, a ključna za događaje koji menjanju svet.

U glavnoj ulozi gledaćemo Dragana Mićanovića, dok će Pupinovu majku Olimpijadu tumačiti Branka Katić. Kasting za ostale uloge je u toku, a snimanje bi trebalo da počne uskoro u Beogradu i da se nastavi u Vojvodini.

Mnoge detalje iza kulisa otkrila nam je Aneta Ivanović, jedan od kreatora ove serije.

* Kako ste došli na ideju da ekranizujete život Mihajla Pupina?

- Kao đak Pančevačke gimnazije svakog dana prolazila sam pored table na kojoj je pisalo da je tu školu nekada pohađao Mihajlo Pupin. Od detinjstva sam slušala priču svoje bake, hemičarke, koja mi je govorila kako je ponosan bio na svoje poreklo, pa se i potpisavao kao Mihajlo Idvorski Pupin. Kada smo moj najboji drug i ja skinuli Titovu sliku, koja je decenijama visila u kabinetu za fiziku, shvatili smo da nešto moramo da stavimo na to mesto. Našli smo tada prašnjave slike Ajnštajna i Pupina i te su slike otvorile novu dimenziju saznanja, za nas gimnazijalce. Pošto nisam postala fizičar, već novinar i producent, ovo je moj način da Pupinov portret konačno dobije zasluženo mesto u svakom domu.

Dragan Mićanović ispred Pupinove rodne kuće / Foto Blue Butterfly

* Šta vam je otkrio rad na ovom projektu?

- Mi smo nacija kojoj često fali samopouzdanja, skloni smo malodušnosti. Pupinov život je dokaz šta sve može jedan čovek. On daje nadu i jača veru. Ovaj veliki naučnik i patriota učinio je toliko za svet i Srbiju da bi trebalo da nam svima bude uzor i inspiracija. Bio je genijalan naučnik, veoma ugledan, uspešan i bogat. Nikada nije zaboravio da daje onima kojima je potrebno. Pomogao je da se okonča Veliki rat, svojim diplomatskim i humanitarnim radom učinio je za Srbiju i Balkan ono što političari nisu uspevali. Veoma je poštovao čoveka i njegovo pravo da bude slobodan, a sloboda je i tada i sada najskuplja reč. On je bio spreman da plati tu cenu.

* Kako teče proces rada na projektu, koliko dugo autorski tim istražuje, i šta su vam, možda, novi izvori?

- Već tri godine prikupljamo građu, istražujemo i saznajemo stalno nove stvari o Pupinu. Eto, nedavno su tek otkrivena pisma Nikole Tesle koja bacaju potpuno novo svetlo na odnos između njega i Mihajla Pupina. Po onome što danas znamo, oni su bili istinski prijatelji. Nažalost, generacije su učene o tome da su dvojica naših slavnih naučnika bili neprijatelji i suparnici. Ispostavilo se da je jedan tekst u listu "Politika", autora sumnjivog identiteta, kumovao ovom mitu koji je verovatno trebalo da bude dokaz kako je nemoguće da se Srbi slože. Verovatno je nekome odgovaralo da u to verujemo. Naša serija ispričaće i tu važnu priču.

* Pandemija virusa korona sputala nas je i udaljila planetarno. Verovatno će se i Pupinov američki naučni i diplomatski angažman odvijati na našem terenu?

- Potrudićemo se da napravimo Njujork s kraja 19. i početka 20. veka ovde u Srbiji. Ulice kojima je Pupin hodao, njegovu laboratoriju, univerzitet Kolumbija. Verujem da je Srbija u produkciji TV serija zaista dostigla nivo zbog koga već mnogi stranci ovde snimaju, a mi želimo da podignemo još malo taj prag. Osim scenografije, koja treba da nas vrati u daleku prošlost, biće tu i stotine kostima. Ali, serija o Pupinu biće moderna, ispričana jezikom savremenog čoveka.

* Koji detalj iz života Mihajla Pupina vas je iznenadio tokom istraživanja?

- Najviše to što se nije predavao, što je verovao u nemoguće i uspevao da ga pretvori u moguće.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DANILO BEĆKOVIĆ, SCENARISTA I REDITELj

ODGOVORNOST PREMA VELIKIM TEMAMA NAŠE ISTORIJE

VEĆ godinama se pripremam za rad na ovoj seriji, i to što se radi na projektu zasnovanom na istorijskim činjenicama jeste odgovornost, ali ne i razlog za strah - kaže nam objašnjavajući i veliki posao i velika očekivanja reditelj i scenarista Danilo Bećković.

* Koliko je zahtevno pisati scenario o jednom od najvećih naučnika sa ovih prostora?

- To je pitanje koje ne bi trebalo mistifikovati, ali svakako da postoje neke specifičnosti. Obično je najveći problem u tome što, kada su istorijske teme u pitanju, svi gledaoci imaju neku predstavu o tome kako bi takva serija trebalo da izgleda. Nama je u ovom slučaju nešto lakše, jer o Pupinu ne postoji izgrađena slika u kolektivnoj svesti. Za razliku od, na primer, Nikole Tesle, Pupin je decenijama bio samo ime bez biografije. On je bio svetosavac, patriota, antikomunista i za vreme diktature njegova uverenja i nacionalni rad bili su potpuno prećutkivani, pa smo o njemu umeli da kažemo samo da je bio veliki naučnik i da je živeo u Americi. Mislim da je došlo vreme da se taj prećutani deo naše istorije vrati u kolektivno pamćenje, a kinematografija je najbolje sredstvo za to.

Glumac u Idvoru sa kustosima / Foto Blue Butterfly

* Koliko je potrebno istraživačkog rada za jedan ovakav poduhvat?

- U ovom slučaju rad traje već nekoliko godina. Pupin je živeo na dva kontinenta, prošao sve društvene slojeve, od banatskog sela do njujorškog džet-seta. Rođen je u Evropi imperija, a učestvovao je u izgradnji Evrope nacija, roditelji su mu bili nepismeni, a on je dobio Pulicerovu nagradu za književnost. I on je sam u naslovu svoje autobiografije, "Od pašnjaka do naučenjaka", hteo da naglasi koliko je bio širok taj raspon i koliko ga je život odveo i u širinu i u visinu.

* Radite na projektu koji je zasnovan na istorijskim činjenicama, odnosno epohi. Koliko je to drugačije u odnosu na serije koje imaju savremenu radnju?

- Tu ne postoji suštinska razlika, što se tiče scenarističkog i rediteljskog rada. Postoji odgovornost prema velikim temama naše istorije, jer će ono što sada uradimo formirati sliku o Pupinu za generacije koje dolaze. Na primer, "Vuk Karadžić" je jedna od najuspelijih serija koju smo ikada napravili na istorijske teme. Ali, ona je i definisala naše sećanje na Prvi srpski ustanak, na to kako zamišljamo Vuka, Karađorđa i Miloša. Međutim, sve to ne znači da bi se trebalo plašiti istorijskih tema i dozvoliti da nam strahopoštovanje veže ruke. Najgora stvar koja može da se desi je da umesto dramske serije napravite prigodan spomenički program. To je mnogo veća greška nego promašiti neku godinu ili obući glumca u pogrešan kostim.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DRAGAN MIĆANOVIĆ KAO MIHAJLO PUPIN

ZALAGAO SE ZA DOMOVINU, POMOĆ SRBIJI BILA MU JE MNOGO VAŽNA

SVAKOJ ulozi pristupam veoma studiozno, svaka uloga za mene je i velika odgovornost, ipak, u ovom slučaju, odgovornost je još veća, jer imam čast da oživim lik svetski priznatog naučnika sa naših prostora. Zbog toga ova uloga ima i edukativni karakter - kaže za "TV novosti" nosilac glavne uloge, Dragan Mićanović

 

Dragan Mićanović kao Mihajlo Pupin / Foto Blue Butterfly

* Verujemo da ste morali da se "sretnete" sa mladim Pupinom u njegovoj rodnoj kući u Idvoru i upijete neku energiju, saznanja, poruke...?

- Čim smo dogovorili detalje u vezi sa mojom ulogom poželeo sam da posetim Idvor, obiđem njegovo rodno mesto i lokalitete koji se tamo nalaze. Koliko je voleo Idvor, govori i činjenica da se naučnik predstavljao kao Mihajlo Idvorski Pupin. Kustosi su bili fenomenalni, saznao sam mnogo zanimljivih informacija o ovom naučniku svetskog glasa. Međutim, moram da priznam da bih voleo da je sve tamo mnogo uređenije, jer Pupin to zaista zaslužuje. Ipak, nadam se da ćemo mi, kroz snimanje serije i druge aktivnosti koje planiramo, usepeti da doprinesemo da ovo mesto bude na još višem nivou.

* Kao da nas nastavnici, profesori i udžbenici nisu dovoljno učili. Šta očekujete da nam donese ova serija?

- Očekujem da damo svoj doprinos da publika bolje upozna Pupinova naučna dostignuća i zanimljive detalje iz njegove biografije, kao i to koliko se zalagao za domovinu i koliko su mu humanitarni rad i pomoć Srbiji bili važni.

* Branka Katić će igrati lik vaše majke, Olimpijade, a istih ste godina?

- Branka Katić je moja draga koleginica, izuzetno odgovorna i darovita. Igraće moju majku u seriji, a javnost već zanima kako će to izgledati budući da smo istih godina. Međutim, moram da kažem da je Danilo Bećković to osimislio tako da Branka i ja nemamo zajedničkih scena, pa naše godine neće biti problem.

* Kako izgledaju pripreme za ulogu?

- Osim što sam posetio Pupinov rodni Idvor, čitam njegovu autobiografiju, "Od pašnjaka do naučenjaka", kao i druge knjige o ovom slavnom naučniku. Njegova zaostavština je toliko obimna, pa je takva i priprema za ovu ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)