NA DANAŠNJI DAN ROĐEN BORA STANKOVIĆ: Smatra se začetnikom moderne srpske književnosti, prava vranjanska duša

J. Stojković

31. 03. 2021. u 09:34

NA današnji dan pre 145 godina u Vranju je rođen jedan od najznačajnihih srpskih pisaca, začetnik moderne u Srbiji, Borisav Stankovića.

НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН БОРА СТАНКОВИЋ: Сматра се зачетником модерне српске књижевности, права врањанска душа

FOTO: Jelena Stojković

Bora je rođen u Vranju, vrlo rano je ostao bez roditelja, tako da ga je odgajala baba po ocu, Zlata. Ulica u kojoj je Bora odrastao i gde se danas nalazi muzej kuća sa njegovim imenom nosi ime Baba Zlatina.

Nakon završetka osnovne škole i sedam razreda vranjske gimnazije, školovanje nastavlja u Beogradu, gde postaje pravnik. Iako je relativno mlad otišao iz rodnog Vranja, celog života ga je nosio u srcu, o čemu svedoči i njegov književni opus.

Njegovo stvaralaštvo svrstava se u realizam, mada ga savremena kritika smatra  začetnikom moderne srpske književnosti. U svojim delima upečatljivo je opisao vranjsku gradsku čaršiju i tragične sudbine Vranjanaca, raslojavanje i neretko propadanje i degeneraciju starih trgovačkih porodica.

Kroz njegovo delo provlači se poetika čulnog, po čemu se posebno izdvojio na tadašnjem književnom nebu Srbije. Svoju najpoznatiju dramu Koštana, objavio je 1902. godine, kada je u književnost uveo vranjanski govor.  Osam godina kasnije 1910. objavio je svoj najpoznatiji roman Nečista krv.

U godinama koje dolaze objavljuje pripovetke, romane i drame koje se uglavnom vežu za Vranje. Njegov grad odužio mu se otkupljivanjem rodne kuće koja postaje Muzej kuća, podizanjem spomenika u gradskom parku i organizovanjem kulturnih manifestacija njemu u čast. Brojne obrazovne i ustanove kulture nose njegovo ime, Biblioteka, teatar, Književna zajednica....

Zanimljivo je da se Bori nije dalo da starost dočeka u Vranju iako je to želeo. Pisac Bora Stnaković u Vranju 1926. sagradio novi dom, u ulici Kneza Miloša,ali nije dočekao da se u njega useli. U njoj živi Vera Dimić, koja ima stanarsko pravo.

Bora je od tadašnje Skupštine opštine Vranje zahtevao da mu daju plac na kome će sagraditi kuću, što je i učinio 1926. godine. Kuća se nalazi u Ulici kneza Miloša u Vranju i gotovo je identičnog izgleda u odnosu na ono kako ju je Bora sagradio. U martu 1927. godine Bora je penzionisan, nažalost u oktobru je preminuo, ne dočekavši da živi u toj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati