KRADLJIVCI EKSPONATA PRIPADALI ISTOJ FIRMI: Povodom nestanka dragocenosti iz Muzeja Jugoslavije i Muzeja primenjene umetnosti

M. Kralj / D. Matović

27. 03. 2021. u 11:10

FIRMA koja je obezbeđivala Muzej primenjene umetnosti u vreme kada su, u leto 2019. godine, iz njega ukradeni umetnički predmeti, uglavnom od zlata, vredni oko 300.000 evra - "Dobergard", je ista ona koja je čuvala pre pet godina Muzej Jugoslavije, kada su iz njega nestali eksponati iz zbirke "Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita". Ovo je juče saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja.

КРАДЉИВЦИ ЕКСПОНАТА ПРИПАДАЛИ ИСТОЈ ФИРМИ: Поводом нестанка драгоцености из Музеја Југославије и Музеја примењене уметности

Foto Tanjug

U tom saopštenju iznosi se da se ministarka Maja Gojković "upoznala sa još jednim predmetom počinjene krađe", čiji je izvršilac bilo lice angažovano na ugovor o delu u firmi "Dobergard", odnosno, "Dobergard plus". Iz predmeta koji se odnosi na Muzej Jugoslavije, vidi se, ističu u saopštenju, "da je okrivljeni zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela teške krađe i osuđen je pravosnažnom presudom":

- Iz popisa predmeta utvrđeno je da je počinilac krivičnog dela otuđio lične predmete Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čašu sa likom Hajla Selasija. Firma "Dobergard" je na osnovu učinjene štete isplatila 3.250.607,16 dinara na račun Ministarstva finansija, Uprave za trezor - zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Neda Knežević, Foto P. Mitić

Pre pet godina, "Novosti" su opširno izveštavale o krađi koju je prijavilo rukovodstvo Muzeja Jugoslavije, a zbog koje je uhapšen Ivan Milovanović, radnik "Dobergarda". Policijska istraga utvrdila da je, u više navrata, u svojoj smeni, u vitrine zavlačio alat koji je sam pravio i iz njih izvlačio eksponate, koje je stavljao u džep i tako ih iznosio iz muzejskog kompleksa.

- Istoga dana, 23. decembra 2016. godine, kada sam ja u svojstvu rukovodioca muzeja u upravi policije davala izjavu i dokazni materijal o potencijalnom počiniocu krivičnog dela, predstavnik "Dobergrada" je neposredno predao jednostrani raskid ugovora, iz razloga što je kasnilo plaćanje računa - kaže, za "Novosti", Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, dodajući da "Dobergard", od tada ne obezbeđuje njihovu kuću. Kako MJ nije mogao da funkcioniše bez fizičkog obezbeđenja, uz dozvolu Uprave za javne nabavke, raspisali su tender na kome je izabrano drugo obezbeđenje.

NISMO NI HULIGANI, NI NAVIJAČI

DIREKTOR "Dobergarda" Dušan Đukić demantovao je navode da ova firma ima bilo kakve veze sa bilo kojom navijačkom grupom.

- "Dobergard" postoji još od 2004. godine gde sam od prvog dana jedini vlasnik i direktor, pa osećam obavezu da u ime velikog broja naših zaposlenih, najpre demantujem dovođenje u vezu sa bilo kojom od navedenih navijačkih i huliganskih organizovanih kriminalnih grupa, za šta ministarku Gojković pozivam da, ukoliko ima o tome i dokaze, odmah iste dostavi nadležnim organima, a ne medijima, kojima za svaki vid provere navedenog stojim na raspolaganju - kazao nam je Đukić.

Maja Gojković, Foto P. Milošević

Direktor kompanije "Dobergard" Dušan Đukić potvrdio nam je da je ova firma posle okončanja postupka, tokom kojeg je okrivljeni preminuo, po principu objektivne odgovornosti u svojstvu poslodavca obeštetila Muzej, u iznosu preko 3,2 miliona dinara.

- Bez obzira na provere koje za angažovane službenike obezbeđenja vrši nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova prilikom izdavanja licence za te poslove, "Dobergard" ne može da garantuje da i među našim redovima ne postoje pojedinci koji prekrše zakon - kaže Đukić za "Novosti".

- Kada je u pitanju Muzej primenjene umetnosti usluge obezbeđenja pružali smo još od 2014. godine kroz više ugovora o javnoj nabavci, pa i 2019. godine kada se navodi da se desila spektakularna krađa u ovom muzeju, i to kroz Ugovor br. 06/18-397 koji je važio od 19. 12. 2018. do 18. 12. 2019. godine i koji nije moguće retroaktivno raskinuti kako se to sada zahteva.

Đukić ističe da bez obzira na mnogo spornih okolnosti da li je, kada i kako zaista nastala navedena šteta, neće komentarisati postupak dok traje istraga.

- Ukoliko se zaista utvrdi krivica samo našeg službenika obezbeđenja, mi ćemo kao odgovorna kompanija u svojstvu njegovog poslodavca nadoknaditi pun iznos štete u iznosu koji navodi ministarka Gojković - tvrdi Đukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!