"EDIT I JA" MEĐU KORICAMA: Dugometražni animirani film Alekse Gajića pretočen na(j)zad u formu stripa

Marina Mirković

09. 03. 2021. u 11:48

NA desetu godišnjicu od premijere prvog domaćeg dugometražnog animiranog filma "Technotise - Edit i ja" našeg majstora Alekse Gajića, zatvara se jedan sudbinski krug - film nastao po motivima stripa "završio" je ponovo pretočen u stripske table, u izdanju kuće System Comics.

ЕДИТ И ЈА МЕЂУ КОРИЦАМА: Дугометражни анимирани филм Алексе Гајића преточен на(ј)зад у форму стрипа

Foto Promo

Gajić primećuje da je i deceniju kasnije njegovo ostvarenje ostalo usamljeni incident u domaćoj kinematografiji, ali i da je film uprkos veoma skromnim uslovima, uspeo da ostvari zavidan rezultat: prikazan je na preko 30 festivala i osvojio je brojne nagrade, emitovan na domaćim i stranim televizijama... Nažalost, film nikad nije dočekao svoju igranu varijantu, iako je Legendary Pictures nekoliko godina radio na planiranju projekta.

Aleksa, čiji je "Edit" diplomski rad na Fakultetu primenjenih umetnosti, kao kompletan autor filma ne krije žal što nije došlo do realizacije nastavka:

Foto Promo

- Film je ostao na četvrtini posla, i možda će sledećih deset godina ipak doneti oživljavanje ovog projekta. Do tada, mala ali izabrana publika moći će da se zadovolji strip verzijom filma "Edit i ja".

Ubrzo posle premijere, Igor Marković, urednik u izdavačkoj kući System comics, predložio je Gajiću da uradi strip sa frejmovima iz filma, o čemu crtač kaže:

- Nisam bio previše oduševljen idejom, rekoh mu da je filmu mesto na ekranu a ne na papiru.

Ipak nekoliko godina kasnije donesoh mu iz Francuske strip koji je napravljen sa frejmovima iz animiranog filma Appleseed. Igor je shvatio da nije usamljen u svom načinu razmišljanja, i da ako mogu Japanci, zašto ne bi mogli i Srbi da naprave isto to.

Foto Promo

Ponovo je pokušao da progura istu ideju, ali ja sam tada bio ophrvan novim filmom, i objasnih mu da se ne živi od stare slave već od novih pobeda. Avaj, godinu dana kasnije stalo se sa izradom filma usled finansijskih problema, i ja sam shvatio da ću svoju staru slavu ipak morati da ostavim gde je i bila. Ali, Igora njegova ideja nije napuštala ni sledeće četiri godine, te je rekao da je desetogodišnjica filma pravi trenutak da se ovo izvede. Ja sam opet krenuo da njačem, kako je to ogroman zadatak i kako se ja tako nečeg ne mogu prihvatiti. Igor je do tada već imao plan, na teren su istrčala braća: Jovan i Goran Rakić. Naravno, bio je potreban samo jedan zajednički sastanak da se "napalim ko konj". Dalje je sve bilo lako, valjda je bilo potrebno vreme da ideja sazri. Pred vama je rezultat nekoliko meseci rada pa procenite da li je Igor bio u pravu.

Sam izdavač, i inicijator cele priče, priznaje da zadatak nije bio lak, jer filmski način naracije nije baš uvek bilo lako pretočiti u pločastu formu strip-table.

Za sve ljude koji su već gledali film, ovo je sjajan način da ga ponovo "pročitaju", ali ovog puta bez vremenskog ograničenja koji im nije dao da sagledaju sve detalje koje krije.

Za one koji nisu gledali film, ovo je jedan sjajan strip koji će ih, možda, naterati da pogledaju i film.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri