O POREKLU CRNOGORACA: Predavanje Gorana Šarića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

J. S.

03. 03. 2021. u 21:48

О ПОРЕКЛУ ЦРНОГОРАЦА: Предавање Горана Шарића на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

PREDAVANJE Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu: „Poreklo Crnogoraca" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

- Na samom početku moram istaknuti da je pravo svakog pojedinca ili grupe da se izjasni onako kako se osjeća, to nitko ne bi trebao osporavati, ako se ljudi danas osjećaju kao Montegrini, Milogorci ili nešto treće, to treba uvažavati, ali historiografska znanost ukoliko se trudi biti objektivna, ne može prihvatiti izmišljanje i falsificiranje povijesti, guranje novostvorenih nacija tamo gdje ih nikad nije bilo- objašnjava Šarić u uvodu predavanja o poreklu Crnogoraca.

Naglasio je da su prošlogodišnje litije izazvale ogromno interesovanje koje je prevazišlo granice Crne Gore, otvorivši polemike o poreklu i povezanosti Srba i Crnogoraca, kao i pitanje stvaranja crnogorske nacije, pisma, vere, ali i tradicije.

Predavač tvrdi da su narod i nacija različite kategorije, neki narodi su ujedno i nacije a neke nacije čine pripadnici više naroda. Takođe, od nekih je naroda nastalo više nacija, narod može postojati i bez države i bez nacije, dok, pak s druge strane države i nacije nema bez naroda.

Zbog čega je broj Crnogoraca na popisu iz 2003. pao u odnosu na popis iz 1991. godine, a broj Srba porastao, kao i zašto je uticaj Srbije na crnogorskom tlu ostao jak uprkos pojedinim tvrdnjama o razilaženju ova dva naroda, ali i o mnogim drugim pitanjima, pogledajte na snimku predavanja Gorana Šarića, za koga interesovanje publike poslednjih meseci ne jenjava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)