SRPSKI FRANKOFILI I RAZVOJ POZORIŠTA: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. N.

24. 02. 2021. u 18:54

PREDAVANjE dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada „Srpski frankofili i razvoj pozorišta krajem 19. i početkom 20. veka“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

СРПСКИ ФРАНКОФИЛИ И РАЗВОЈ ПОЗОРИШТА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Projekat „Frankofonija i Narodno pozorište“ govori o održavanju prezentacija i javnih čitanja drama savremenih francuskih autora na sceni ovog pozorišta i potpisan je u januaru ove godine. Ovo je samo logičan nastavak ugledanja srpskog pozorišta na francuske uzore koje datira još od prelaza sa 19. u 20. vek.

Pozorište u Beogradu je zahvaljujući frankofilima poprimilo višestruke uloge, postavši tako mesto razonode, ali ujedno i nastanka značajnih ideja političkog karaktera koje su u određenoj meri menjale srpsko društvo i državu. Usponu Narodnog pozorišta u Beogradu doprinela je evropeizacija srpske kulture koju je umnogome sprovodila grupa tadašnjih intelektualaca okupljena oko „Srpskog književnog glasnika“. Tom prilikom upravu naizmenično vode Dragomir Janković, Milan Grol i Milan Predić, od kojih su se poslednja dvojica i školovala u Parizu.

Predavanje Aleksandre Kolaković osvetljava ključne ličnosti u srpskoj sredini koje su pre skoro jednog veka po povratku sa studija prenosile francusku kulturu i direktno i/ili indirektno uticale na razvoj srpskog pozorišta na francuskim uzorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)