OVA PRIČA JE ZA MENE SVETINJA: Lordan Zafranović u "Banskom dvoru" u Banjaluci predstavio projekat "Djece Kozare"

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 03. 2021. u 10:06

SLAVNI režiser Lordan Zafranović predstavio je juče u Kulturnom centru "Banski dvor" u Banjaluci svoj filmski projekat "Djeca Kozare", a zatim se sastao i sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kome je izneo svoje planove za snimanje ovog dela.

ОВА ПРИЧА ЈЕ ЗА МЕНЕ СВЕТИЊА: Лордан Зафрановић у Банском двору у Бањалуци представио пројекат Дјеце Козаре

Foto Srna

Na sastanku je, kako je saopšteno, iskazana spremnost institucija Republike Srpske da učestvuju u realizaciji projekata zasnovanih na činjenicama koje su se dešavale u NDH, jer sa sobom nose snažnu poruku ne samo današnjim generacijama, već i svim budućim.

Dodik je ukazao na značaj snimanja filmova čija je tematika stradanje srpskog naroda za vreme NDH, posebno nedužne dece, ističući da je uveren da svaki takav film predstavlja još jedno od emotivnih suočavanja sa prošlošću i tragičnim sudbinama nevinih ljudi. On je naglasio da je Republici Srpskoj od velikog značaja da učestvuje u realizaciji takvih filmskih ostvarenja, jer je to jedan od njenih nacionalnih interesa.

Foto Instagram

Obraćajući se predstavnicima medija i filmskim radnicima iz Republike Srpske okupljenim u "Banskom dvoru", Zafranović je istakao da je film koji namerava da snimi za njega svetinja i nužnost, jer je reč o tematici kojom se bavi veći deo svog života.

Ovo ostvarenje, kako je najavljeno, trebalo bi da se radi u koprodukciji Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Češke. Očekuje se da bi snimanje moglo da počne na proleće 2022. godine, dok bi realizacija trebalo da bude okončana u 2023. godini.

Scenario Arsena Diklića je nastao po istinitoj priči o sudbini desetina hiljada dece s područja Kozare koja su tokom Drugog svetskog rata odvedena u logore smrti - jedine dečje logore u Evropi, smeštene u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Zafranović je objasnio da je u pitanju priča o devojčici koja prolazi pakao, te da će sve ideologije koje se pojavljuju na ovim prostorima u vezi sa ovom tematikom biti minorne u odnosu na snagu filma.

- Verujte da sam došao da napravim dobar film i to će biti ideologija. Ja sam napravio dokumentarni film o ustašama, a ovo je velika drama velikog pisca, koju želim da napravim za celi svet - poručio je Zafranović.

KROZ PRIZMU PORODICE

Glavni producent filma Miroslav Mogorović rekao je da je budžetski okvir filma između 1,5 i 1,8 miliona evra:

- Film se proteže na period od četiri godine, tako da ćemo snimati u dva navrata kako bismo imali taj protok vremena i prikazali radnju filma ne samo kroz jedno godišnje doba.

On je naveo da je to umetnički ispričana priča o strašnom zločinu, kroz prizmu jedne male porodice.

On je naglasio da će veći deo filma kojima prikazuje stradanje u ustaškom logoru Jasenovac biti sniman u Republici Srpskoj, te da će biti angažovan ogroman tim:

- Osećam strahovitu pomoć unutar Republike Srpske, a od početka neku veliku želju producenta, nešto što govori da mu to nije jedan u nizu filmova, nego mnogo više - rekao je Zafranović.

RAZUMEVANjE Sastanak Milorada Dodika i Lordana Zafranovića, Foto RTRS

On je podsetio da je u Jasenovac prvi put došao krajem sedamdesetih godina, kako je naveo, možda prekasno, a možda u pravo vreme.

- To što sam tamo doživeo je bilo toliko šokantno da sam se nakon sedam dana odlučio da sve svoje iskustvo i talenat usmerim prema analizi tog zla, jer mi nije bilo jasno da su to zlo radili ljudi iz moje okoline. Ta količina zla i način na koji je to izvedeno, pojedinačno i masovno, jednostavno nije moglo ostati bez ekranizacije - istakao je Zafranović.

Centralna nit filma je sudbina troje dece - Rade i njene braće Mićka i malenog Gojka, koji su leta 1942. godine sa majkom Smiljanom bežali od fašista dubičkom cestom. Majka i njena deca, gladni i žedni, bežeći zajedno sa stotinama izgnanika završili su u sabirnom centru broj 3, logoru Stara Gradiška. Ovaj scenario čija se radnja proteže sve do 1945. godine, pre tri i po decenije Diklić je ustupio Zafranoviću, ali do realizacije filma u nizu nepovoljnih okolnosti tada nije došlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!