ZAGRLJAJI U DOBA KORONE: Vesna Knežević o izložbi "Četvrta soba", potrebi za dodirom, jarkom koloritu, ljudskoj vitalnosti

M. Kralj

01. 03. 2021. u 10:46

JEDNA od najistaknutijih slikarki na domaćoj likovnoj sceni, profesorka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Vesna Knežević, u Galeriji 73 na Banovom brdu, predstavlja nova dela na postavci "Četvrta soba".

ЗАГРЉАЈИ У ДОБА КОРОНЕ: Весна Кнежевић о изложби Четврта соба, потреби за додиром, јарком колориту, људској виталности

Foto promo

To su slike velikih formata, na kojima autorka, koja je realizovala više od 50 samostalnih izložbi, razrađuje za nju dva svojstvena ciklusa - "Poljubac" i "Trpeza".

- Slike su na ovoj postavci izašle u prostor, što je reakcija na ovo naše vreme bez zagrljaja, kontakata, dodira. Ovo je moj zagrljaj sa publikom - kaže umetnica o delima nastalim tokom izolacije zbog pandemije korone, a koja će biti izložena do 9. marta. - Tako postavljena, dela nude da se telesno doživi ono što je na njima predstavljeno.

Pre nego što smo ušli u eru "socijalne distance", u Galeriji "Haos" umetnica je izlagala tanane crteže na postavci "Soba očekivanja", koji su nosili lagani naboj i odnos prema telesnosti u vremenu kada je život mleo i išao žestokim stazama, kada su svi putovali... Dok, na aktuelnoj postavci velikim platnima i žestokim koloritom, pokušava da nadomesti ljudsku potrebu da se približimo jedni drugima, kada nam se život zaustavio.

- Svima nam je sada potrebno utočište, a zagrljaj je jedno divno mesto, u kom svi želimo da boravimo - nastavlja sagovornica. - Radovi sada odražavaju potrebu za komunikacijom, a kroz izložbu se prolazi kao kroz avenije, dok sa raznih strana iznenađuju ljubavne scene.

Šetnja kroz "Četvrtu sobu" vodi i pored šuma i bašta iz sećanja autorke, ali i nekih prizora sa Avale, gde postoje aleje božura...

- Tražila sam mesta tim ljubavnim dešavanjima - otkriva Kneževićeva, čije "Trpeze" nose i asocijaciju na Platonovu "Gozbu", koja je priča o ljubavi. - I trpeza je mesto gde se susreću ljudi.

Snažan kolorit i ekspresija, pečat su ukupnog stvaralaštva Vesne Knežević, o čemu govori:

- U ovoj situaciji mi je boja bila primarna i odredila dešavanja u crtežu. Ona je nosilac ove postavke i značajna je koliko i poruka radova - objašnjava umetnica, sugerišući da i veliki format ima još jedno značenje: podseća na mural. - Htela sam da dozovem situaciju kretanja kroz grad, grad ljubavi.

Poljupci su bili tema i prethodne izložbe u Galeriji FLU, ali se koristila drugim sredstvima: sakrila ih je ispod folije na tavanici. Sada se vratila tradicionalnijem slikarskom pristupu:

- Bez obzira na to kojim se tehnikama služim, pokušavam da izbegnem raspričavanja, već da likovnim efektima pojačam trenutne događaje. Težnja mi je da, kada ste ispred likovnog dela, doživljaj bude ekspresivan, da vam ono ne priča priču, već da vas upije i podigne vam raspoloženje.

Na pitanje da li smo usled pandemije prisiljeni da prihvatimo "novu relnost", odgovara:

- Nova realnost uvek postoji, jer smo uvek u novom danu, koji nam nudi nešto drugačije, bez obzira na to jesmo li toga trenutno svesni. Sada smo bili dovedeni do situacije da smo svi, ceo svet, morali da uvidimo tu novu realnost. U tome smo bili zajedno, pa samim tim i bliski. Slede nam novi dani i verujem da će doneti nešto dobro. Verujem u veliku vitalnost čoveka. Prilagodićemo se novim stvarima koliko nam bude potrebno, a sačuvati one dobre, onoliko koliko nam znače - zaključuje Vesna Knežević.

ČAROLIJA

IME izložbe "Četvrta soba" proisteklo je iz jedne japanske pripovetke - objašnjava slikarka. - Ona je veoma apstraktna i vodi nas kroz jednu vrstu sna, koji možemo svi da sanjamo, a pouka koja iz njega proizilazi je da uvek postoji čarolija, koju treba sačuvati.

ENERGIJA MLADOSTI

POKUŠAVAMO svi zajedno na FLU da prebrodimo ovo vreme, a prave efekte znaćemo tek naknadno, kada ćemo kroz radove studenata saznati kakve su pritiske osetili u izolaciji. Teško je dok čovek sazreva da bude van fakulteta. Zato i postoje škole, da bismo bili u saglasju sa generacijom, ali i u komunikaciji sa profesorima, jer tako daju najbolje od sebe. Ali, mladost ima sjajnu energiju i sve ono što je bilo u njima, verujem da će u nekom momentu izaći u najboljem sjaju - tvrdi redovna profesorka FLU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri