ZBOGOM, PUSTOLOVE, SREĆAN LET: Prijatelji se opraštaju od Vladimira Laleta Andrića

M. Mirković

17. 02. 2021. u 22:57

ČOVEK koji nam je podario neke od najvoljenijih, nezaboravnih televizijskih serijala poput "Laku noć, deco" i "Pustolova", pisac, reditelj i dramaturg Vladimir Lale Andrić preminuo je u utorak, u 76. godini.

ЗБОГОМ, ПУСТОЛОВЕ, СРЕЋАН ЛЕТ: Пријатељи се опраштају од Владимира Лалета Андрића

Foto Printskrin RTS

Dugogodišnji urednik Redakcije dečjeg i školskog programa Radio-televizije Beograd, poznat i po režiji prve verzije filma "Šešir profesora Koste Vujića" prema romanu Milovana Vitezovića i sa Pavlom Vuisićem u glavnoj ulozi, ostaće ipak upamćen pre svega po svojim legendarnim serijalima za decu i mlade. Pored pomenuta dva, osmislio je i "Biografije", "Junak našeg detinjstva", "Dom u kojem živim", "Pesnici svog zanata", "Daj mi krila jedan krug", a autor je i šest pozorišnih i dvadesetak radio-drama i više filmskih scenarija.

Foto Promo

- Lale i ja počeli smo da radimo u televiziji otprilike istovremeno i zajedno radili sve do penzije - seća se Ljubivoje Ršumović. - U ova žalosna vremena, još je veća žalost što nas je sve manje i manje u plemenitom plemenu Duška Radovića. Dragan Babić, Miša Grujić, Slobodan Stojanović, Dobrica Erić, Raša Popov... Eto, sad i Lale, jedan po jedan preseljava se na usavršavanje na onom svetu. Bio je sjajan i kao reditelj, autor vrhunskih dokumentaraca, izuzetan dramski pisac, njegovog "Pustolova" gledala je cela zemlja a verovatno sad sa nama tuguje i sam njegov čuveni Pustolov, Milan Lane Gutović. Pored svega toga, bio je Lale i veran i dobar prijatelj, što je takođe važno, danas važnije no ikad.

Andrić je rođen 1944. u Obrenovcu, gde su ga, kako kažu, sugrađani mogli do zadnjih dana sretati u prolazu, na biciklu, na nekoj književnoj večeri... Završio je gimnaziju u Valjevu i još kao gimnazijalac objavljivao u valjevskom listu "Napred", beogradskom "Studentu" i šabačkom časopisu "U stvari".

POPULARNO Lane Gutović u "Pustolovu", Foto Printskrin RTS

Krug se ne završava

- NEKA te dobro služe krila, Pustolove, jer krug se nikad ne završava... I pozdravi večernje slonove u gudurama belih oblaka iznad Obrenovca - reči su kojima se na "Fejsbuku" od Andrića oprostio pesnik Dejan Aleksić.

Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, današnjem beogradskom FDU. Urednik u Redakciji dečjeg programa bio je od 1968, kasnije i odgovorni urednik Redakcije, sve do penzionisanja 2009. godine.

Ljubivoje Ršumović, Foto K. Mihajlović

- Ja sam pomalo počeo da pišem za radio i izgleda je to meni pošlo za rukom, veoma, jer je za mene čuo Duško Radović i zvao me da nešto napišem - prisetio se u jednom TV intervjuu Andrić. Reditelj je televizijskih igranih filmova, drama izvođenih na radiju i igranih u pozorištima, a objavio je više knjiga poezije i proze. Dobitnik je velikog broja priznanja među kojima su nagrada "Politikinog zabavnika", Zmajevih dečjih igara, "Neven", "Zlatni ključić"...

Uroš Petrović, Foto Z. Jovanović

- Vlada Andrić je bio jedan od onih velikana koji je nas, mlađu generaciju pisaca za decu, prigrlio kao svoje, pružajući nam ono pravo, iskričavo, starovremeno drugarstvo. Istinski ostvareni ljudi, valjda, drugačije i ne umeju - kaže o Laletu popularni pisac za decu i mlade Uroš Petrović.

- Imao je duh veliki kao cepelin i vukao ga je svuda za sobom. Malo je verovatno da je zaista otišao od nas. Vlada je samo dobio krila koja je zatražio u svojoj čuvenoj, genijalnoj pesmi "Daj mi krila jedan krug". Kružiće i posmatrati nas odozgo, šaleći se i dalje, i sa nama i sa celim svetom. To on ne propušta.

Sahrana će se obaviti u užem krugu porodice.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili