PRIČA O SAZREVANJU JEDNE LJUBAVI: Dejzi Edgar-DŽouns, glavna junakinja u seriji "Normalni ljudi" na kanalu HBO

Bojana JOVANOVIĆ

21. 02. 2021. u 10:38

INTROVERTNA, ekscentrična, nepredvidiva, prepametna a ipak nesigurna, lepa Merijen, glavna je junakinja u seriji "Normalni ljudi", koju pratimo ponedeljkom u 21.00, na programu HBO.

ПРИЧА О САЗРЕВАЊУ ЈЕДНЕ ЉУБАВИ: Дејзи Едгар-Џоунс, главна јунакиња у серији Нормални људи на каналу ХБО

Foto HBO

Teško je bilo odoleti porivu da na HBO GO-u "bindžujemo" ovu seriju o sazrevanju ljubavi dvoje mladih (njen partner je Konel, koga igra Pol Meskal), čija svaka epizoda prosto vapi za momentalnim gledanjem sledeće.

Rađena u irsko-britansko-američkoj koprodukciji, u režiji, za Oskar nominovanog, Lenija Abrahamsona i Heti Mekdonald, serija je ove godine nominovana za dva Zlatna globusa, a za četiri nagrade Emi 2020. Visoku ocenu kritičara i gledalaca ovaj istinski TV užitak duguje irskoj književnici Sali Runi, koscenaristkinji, autorki istoimenog bestseler romana, po kom je rađena, ali, sasvim sigurno, i Dejzi Edgar-Džouns, koja tumači smušeno zavodljivu Merijen.

Ukoliko pratite seriju, složićete se da je sasvim opravdano to što je jedna od nominacija za Zlatni globus pripala baš njoj, a da li će ovu prestižnu nagradu i osvojiti, znaćemo 28. februara, za kada je zakazana dodela. Ukoliko, pak, ne pratite "Normalne ljude", naša je preporuka da uzmete daljinski u ruke i pravac HBO GO, da "nadoknadite gradivo".

Rođena i odrasla u Londonu, od oca Škotlanđanina i majke Irkinje, mlađana 22-godišnja Edgar-Džounsova, kroz ekskluzivni intervjuu za naš list, predstavila se i domaćoj publici.

* Kako je došlo do toga da postanete deo ovog projekta? Da li ste prethodno bili obožavalac knjige?

- Moja cimerka, koja je dobila ovu knjigu za rođendan, rekla je da je najbolja koju je ikada pročitala, i da moram da je pročitam. Istovremeno, jedan od prijatelja rekao mi je za audiciju, ali nisam mislila da ću učestvovati. Međutim, idućeg meseca sam se prijavila, a kada su me pozvali, pročitala sam knjigu za jedan dan. Veoma sam romantična, tako da mi se dopalo to što je reč o ljubavnoj priči. Kada sam se pojavila na audiciji sa Polom Meskalom, znala sam ko je Konel i bila sam vrlo uzbuđena.

I ZABAVNO I MRAČNO

* KAKO je tekao proces snimanja?

- Prvi deo prošao je veoma zabavno, uz mnoštvo različitih sekvenci u kojima su Konel i Merijen srećni. Nastavak snimanja bio je nešto mračniji. Stalno smo govorili kako bismo želeli da njih dvoje razgovaraju jedno sa drugim, tako bi rešili sve! S vremenom postaneš zaista povezan sa načinom na koji Konel i Merijen osećaju, i raspoloženje ti potpuno potpadne pod uticaj onoga kroz šta tvoj lik prolazi. Dok smo snimali u irskom seocetu Eniskeri, iznenada nas je na setu posetila Sali Runi. Ushićeno je rekla: "Ovo je baš onako kako sam i zamislila!", što je bilo baš kul.

* O čemu govore "Normalni ljudi", prema vašem mišljenju?

- Priča je o tome kako je biti ljudsko biće i odrastati u dobu od 17. do 22. godine, tom sjajnom delu vašeg života. U 18. godini mislila sam da sve znam, a svi su mi govorili da ću se drugačije osećati u 21. Knjiga je tako prelepo napisana, posvećena je pažnja mnoštvu sićušnih trenutaka koji vam se na tren učine beznačajnima, ali vam mogu promeniti tok života. Jednom prilikom u seriji, Konel kaže kako i najmanja stvar može promeniti sve. Zapravo, i knjiga i serijal govore o tome kako je biti mlada osoba.

* Zašto su gledaoci toliko povezani sa likovima i radnjom, u čemu se pronalaze?

- Veliki dramski momenti u radnji dešavaju se u uobičajenim situacijama, snažni, veliki trenuci koji menjaju živote odigravaju se u spavaćoj sobi ili školi. Kada se Konel i Merijen prvi put poljube, to se događa u biblioteci Merijenine kuće. Komplikovani dramski zaplet zapravo je veoma ljudski, reč je o zaljubljivanju i odrastanju, i lak je za "prepoznavanje" jer je blizak svačijem životu.

Foto HBO

* Šta "vuče" Merijen i Konela da budu zajedno? Zašto imaju tako snažan uticaj jedno na drugo?

- Verovatno sličnost, oboje dolaze iz malog grada Slajgo, a završavaju na dablinskom koledžu Triniti, što im predstavlja veliku promenu, u kojoj se nalaze zajedno. S vremena na vreme postaju toksični i ne razgovaraju. Ali, kada progovore, rade to na način na koji ne mogu ni sa kim drugim. Veoma je retko pronaći takvu osobu, a oni, uz to, osećaju i vrlo veliku međusobnu privlačnost, što je možda i glavni razlog nemogućnosti da se zaista odvoje.

* Šta vama znače "Normalni ljudi"?

- Niko nije normalan, svi smo različiti. Ne postoji ispravan način bitisanja.

* Koliko je drugačiji Merijenin život u Dablinu od onog u Slajgu?

- To je ogromna razlika za nju. U Slajgu, ona je bila samotnjak, introvertna, specifična. Nije želela da bude deo društvenog života. Kada je otišla na Triniti, sve ono zbog čega je u Slajgu bila unikatna i držala se postrance, tamo ju je činilo zanimljivom, a ljude je privlačila samopouzdanjem i time što ju je bilo baš briga za društvene strukture. Međutim, s vremenom ćemo shvatiti da se ona i na Trinitiju osećala veoma usamljenom, uprkos velikom broju ljudi koji su je okruživali, sve dok Konel nije došao. I dalje je bila podjednako anksiozna, sa manjkom ljubavi prema sebi.

* Šta Konel predstavlja Merijen?

- Otkrila sam, snimajući, da Merijen sebe smatra tihom i hladnom osobom, dok je Konel neverovatno topao i dopadljiv. Ono što voli kod njega i što joj je potrebno je njegova jednostavnost - ima veoma srdačnu porodicu punu ljubavi. Iako je čine samo on i njegova majka, njihov odnos je mnogo snažniji, potpuniji i topliji nego relacije koje ona ima u svom domu. Smatra ga vrlo inteligentnim, voli način na koji njegov mozak radi i želi da se skrasi pored njega. Njihova povezanost je neopisiva. Trebaju jedno drugo i međusobno jedno drugom popuštaju onako kako niko drugi ne bi mogao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)