BEKI ŽIVI U DELIMA STUDENATA: Komemoracija omiljenom glumcu Ivanu Bekjarevu (1946-2020) održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

M. MIRKOVIĆ

05. 02. 2021. u 19:22

GLUMAČKE legende Ivana Bekjareva setile su se juče, tokom komemorativnog programa upriličenog na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, njegove kolege, studenti, prijatelji, poštovaoci...

БЕКИ ЖИВИ У ДЕЛИМА СТУДЕНАТА: Комеморација омиљеном глумцу Ивану Бекјареву (1946-2020) одржана у Југословенском драмском позоришту

Foto: D. Milovanović

Bekjarev je umro sredinom novembra, no tek su se sada stekli uslovi da glumcu, koji je član JDP bio od 1968. do 2001. godine, bude upriličena dostojna komemoracija - koju je otvorila direktorka JDP Tamara Vučković.

- Mi, njegovi studenti, imali smo Bekija, koji je uvek bio tu, Bekija koji bi uvek znao kada neko od nas ima problem i koji bi taj problem rešio, koji je zbog svojih studenata išao na žurke i slušao neku njemu ne baš blisku muziku, Bekija kome smo plakali na ramenu... - navela je u snimljenoj poruci glumica Iva Štrljić, izražavajući zahvalnost profesoru, i rekla:

- Imali smo Bekija koji je navijao za svoju Zvezdu, a sa istom tom strašću navijao je i za svoje studente, i mi mu to nikada nećemo zaboraviti. Danas sam pošla da pozovem profesora u želji da mu nešto kažem, i to sam shvatila kao vrlo važan znak: znak da Beki nije nikuda otišao. On je tu sa nama, u uspesima svih svojih studenata, zato što oni najveći i oni koje smo najviše voleli, nikada nikuda ne odlaze.

Iva je naglasila da govori ne samo u ime svoje, klase 1999, već sasvim sigurno u ime svih studenata Bekjareva.

Glumac Milan Kalinić obratio se upravo u ime jednog od tih, i to kao student u prvoj klasi koju je poznati glumac vodio:

TRAG U SRCIMA

BAŠ kao što je Bekjarev ostavio neizbrisiv trag u srcima svojih studenata, koji sa dirljivom emocijom govore o njemu, i na njega su u ogromnoj meri nepovratno uticali veliki profesori glume iz davnih šezdesetih. O tome je govorio i u insertima iz intervjua, puštenim juče na sceni JDP.

- Profesor Minja Dedić, koji me je primio na Akademiju, bio je majstor da studente nauči disciplini i radu, dok je moj potonji profesor Milenko Maričić verovatno jedan od najboljih u celokupnoj istoriji Akademije, kao i nezaboravni Mata Milošević, jedan od velikih reditelja koji me je takođe "sačekao" i u JDP - govorio je Bekjarev.

- Kao profesor, počeo je sa mojom klasom, bili smo mu prvi i verujem da je naša ljubav ostala obostrana. On je tada mnogo radio, nastupao, gostovao, tezgario, snimao i igrao predstave... Pa opet, Ivan Bekjarev, nikada, nije propustio niti jedan jedini čas glume. Svi ostali, pa i njegovi asistenti, jesu, ali on je uvek bio tu, dajući se sto odsto na svakom času. Kasnije sam doživeo još veću sreću da delimo i scenu i kadar, ali i prve navijačke redove gledajući našu Zvezdu, za koju je Bekjarev navijao sa svojim prepoznatljivim žarom, koji je unosio u sve.

Svoju debitantstsku filmsku ulogu Bekjarev je odigrao 1967. godine, u filmu "Bokseri idu u raj", a među više od 150 uloga u pozorištu, oko 60 je odigrano u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Isticao je da je imao sreće da bude jedna od "Bojanovih beba", glumaca koje su u JDP dočekali Stupica i ostali velikani, kakvi su mu predavali i na FDU - baš kao što su juče u dirljivim porukama kolegi mnogi glumci istakli da ih je upravo on naučio šta je to gluma.

NAJBLIŽI

PORODICA, Ivanova udovica Milka i sin Vanja, iz prvog reda su pratili program, slušajući obraćanja glumaca ali i samog Bekjareva sa brojnih snimaka, koji su emitovani u zamračenoj sali dok je na sceni pored portreta glumca stajao samo buket belih kala. Pored glumica Branke Petrić i Rade Đuričin, te Vlaste Velisavljevića, komemoraciji je prisustvovao i Ivica Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina