REFORMATOR, MINISTAR I KRALJEV GUVERNER: Negotinski Istorijski arhiv objavio „Dnevničke zapise generala Jovana Miškovića“ (FOTO)

S.M.JOVANOVIĆ

17. 01. 2021. u 20:55

ISTORIJSKI arhiv Negotin publikovao je “Dnevničke zapise generala Jovana Miškovića”.

РЕФОРМAТОР, МИНИСТАР И КРАЉЕВ ГУВЕРНЕР: Неготински Историјски архив објавио „Дневничке записе генерала Јована Мишковића“ (ФОТО)

Foto. Istorijski arhiv Negotina

Reč je o oficiru koji je obavljao sve komandne i druge dužnosti u vojsci, bio guverner maloletnom kralju Aleksandru Obrenoviću, ministar vojni, general srpske vojske, njen reformator i predsednik Srpske kraljevske akademije, ali i autor brojnih dela iz vojne geografije, taktike, vojne istorije i drugih naučnih oblasti.

-Dnevnici našeg istaknutog Negotinca, generala među akademicima i akademika među generalima, Jovana Miškovića, sadrže preko 6.000 rukom ispisanih listova, i kao takvi, kvalitativno i kvanitativno predstavljaju pravu riznicu kojom treba da se ponosi svaka nacija, a ponajviše naš Negotin. Ovom prilikom Arhiv u Negotinu, nakon tri godine stručnog priređivanja, izdaje ove rukopise u tri toma na gotovo 2.000 stranica, i kulturno dobro od izuzetnog značaja, koje je dugo vremena bilo u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao primaran istorijski izvor dokumenata od neprocenjive vrednosti, iznosi pred stručnu i širu čitalačku javnost - kaže urednik ovog izdanja, Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Generalove dnevničke zapise od 1865. do 1907. godine čiji je izdavač Istorijski arhiv u Negotinu, priredio je Aleksandar Savić. Urednik izdanja je Nenad Vojinović, a recenzent profesor dr Suzana Rajić, šef katedre za istoriju na Filosofskom fakultetu u Beogradu.

-Reč je o prvorazrednom istorijskom izvoru, a koji se odnosi na kulturnu, društvenu, vojnu i političku istoriju Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Imajući u vidu mnogobrojne vojne i državničke aktivnosti, te značajnu društvenu i naučnu angažovanost generala Miškovića, nema sumnje da njegovi dnevnički zapisi koje je vodio više decenija predstavljaju kulturno dobro izuzetne važnosti - navodi prof. dr Suzana Rajić u recenziji ovog izdanja.

Foto: S. M. Jovanović

Nenad Vojinović

Najnovije izdanje Istorijskog arhiva u Negotinu finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a njegova promocija, navodi Vojinović, biće upriličena čim se za to steknu uslovi i to u Negotinu i najverovatnije u Kasarni “Jovan Mišković” u Beogradu.

KNjIGA SEĆANjA

Negotinski i Arhiv u Užicu publikovali su nedavno i knjigu “Sećanja Srdana Novakovića”, priređivača mr Maje Nikolove i dr Aleksandra V. Savića iz Fonda ovog učitelja, upravitelja škola i školskog nadzornika u negotinskom, kladovskom, ivanjičkom kraju, ali i u Beogradu, Nišu, Podunavskom okrugu i Gročanskom srezu koji se čuva u beogradskom Pedagoškom muzeju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović