TURSKI HIRURG LEČIO SRPSKE VOJNIKE: Kako je sudbina uoči tri rata spojila Jermenina Serkiza Berberijana i Novovarošanku LJubicu Ristić

Dragoljub Gagričić

06. 12. 2020. u 17:11

KO god od ljubitelja starina prekorači prag kuće Ristića i Berberijana pri kraju stare čaršije, u glavnoj, Karađorđevoj ulici u Novoj Varoši, postavi pitanje: "Pa kad nije zaštićena i sačuvana za pokolenja, što delovi pokućstva, rukotvorine od bakra, ćilimi, starinske ikone i slike, te sehara (okovani drveni sanduk) nisu eksponati u nekoj etno-postavci...?"

ТУРСКИ ХИРУРГ ЛЕЧИО СРПСКЕ ВОЈНИКЕ: Како је судбина уочи три рата спојила Јерменина Серкиза Берберијана и Нововарошанку Љубицу Ристић

Doktor Serkiz Berberijan i Ljubica Ristić / Foto R. Martinović

Kuća sa puškarnicama i magazom, iz koje se potomstvo rasulo po svetu, zidana je 1861. godine. Nemi je svedok umeća predaka, kao i da su krajputaška palanka i Stari Vlah vazda bili etapna stanica seoba, da su se ovuda ukrštale vojske i interesi sila.

JEDNA od najstarijih kuća čuva i uspomene na ljubav i životnu priču: još na zidu nisu izbledele slike Serkiza Berberijana, Jermenina rođenog u Carigradu 1877. godine i studenta Sorbone, hirurga turske, pa srpske vojske u ratovima 1912-1918. godine, i supruge Ljubice. Putevi i sudbine sreli su im se uoči tri rata.

- U kuću trgovačke porodice Jove Ristića u Novoj Varoši pozvali su turskog vojnog lekara iz garnizona u Prijepolju da pregleda bolesno dete. Po starom običaju, doktora Serkiza je slatkim, vodom i kafom poslužila Jovina ćerka Ljubica. Stasom i lepotom Varošanka je zapala za oko doktoru. Tuđinci su prve reči prozborili preko tumača na francuskom jeziku - prenosi kazivanje predaka Zoran Knežević, nedavno penzionisani rukovodilac poslovnice "Dunava", komšija što retkim posetiocima otvara vrata.

I kako kaže pesma, ljubav udari često kad joj se čovek najmanje nada, pa je kroz koji mesec krunisana brakom, u kom su imali četvoro dece - Mihaila, Milku, Slobodana i Daru.

JEKA topova sa Javora u jesen 1912. najavila je da se lanci ropstva raskivaju. Turske posade u varošima Raške oblasti iznosile su bele zastave i povlačile se pred naletom Javorske brigade pukovnika Milivoja Anđelkovića Kajafe. Lekar Serkiz se sa zaostalim personalom vojne bolnice i ranjenicima u Kosovskoj Mitrovici predaje srpskoj Ibarskoj vojsci. U Zaječaru je 1913. lečio bugarske zarobljenike od tifusa, a početkom 1914. godine stigao u Beograd i, uz državljanstvo, dobio čin kapetana I klase.

One 1915. godine, najteže za Srbiju, doktor Berberi jan sa beogradskom Vojnom bolnicom, iz Kosovske Mitrovice kreće u albanske vrleti, da bi posle golgote, na Krfu i Solunskom fron tu vidao promrzline i rane srpskih vojnika.

Potomci, za "Novosti", podsećaju da je lekar preko Skoplja, sa oslobodiocima, po treći put stigao u Kosovsku Mitrovicu. I kako to prst sudbine i život mogu da budu okrutni - ovde zatiče porodicu i decu obolelu od španske groznice i posle samo dva dana - gubi bitku sa životom?!

Deca su se izborila sa bolešću, vratila u roditeljsku kuću, školovala se i granala lozu Berberijana, sve do Amerike. Neke od svedočanstava vremena, kao Bibliju u kožnom povezu ili francusko-turski rečnik iz 1900. godine i druge starine poneli su sa sobom. Ostale su slike, vizitkarta na četiri jezika i brojna svedočanstva vremena, koja će jednog dana, možda, obogatiti muzejsku zbirku Varoši.

EKSPONATI ZA MUZEJ

- NEKOLIKO manjih predmeta iz kuće ustupili smo Muzeju u Novoj Varoši - kaže Uroš Milošević, praunuk Berberijana, građevinski inženjer iz Beograda, koji jedini od potomaka živi u Srbiji. - Roditelji i baka su češće dolazili u Varoš, a ja jednom godišnje. Korona je odložila ostavinsku raspravu i razgovore o sudbini kuće, treba da se ulaže u krov...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!