PREMINUO MILISAV MILENKOVIĆ: Napustio nas veliki književnik, čovek velikog kreativnog zamaha i nepresušne stvaralačke energije

Slavica Jovanović

07. 01. 2021. u 20:20

U POŽAREVCU je u 82. godini preminuo Milisav Milenković (1939-2021), književnik i dramaturg.

ПРЕМИНУО МИЛИСАВ МИЛЕНКОВИЋ: Напустио нас велики књижевник, човек великог креативног замаха и непресушне стваралачке енергије

Foto: Novosti

Bio je dugogodišnji predsednik Braničevsko-stiške književne zajednice, ogranka Udruženja književnika Srbije, jedan od osnivača Fedrasa-a (Festivala dramskih amatera sela Srbije) u Malom Crniću, kao i urednik književnog časopisa „Stig“ koji takođe izlazi u Malom Crniću i upravo je obeležio svoju 50-godišnjicu.

Milisav Milenković autor je sedamnaest zbirki poezije među kojima se izdvajaju „Odisej se nije vratio“, „Šekspir – san i krv“, „Četiri godišnja doba u Beogradu“, romana „Bolest brestova“,  „Doba vetrova“ i „Prsten za Evu“, knjiga priča „Kalemljena trešnja Lava Nikolajeviča“, „Varoške priče“, „Tri rođendana i jedna smrt“. Objavio je i desetak dramskih tekstova kao „Milenin san sa lampom“ i „Ruska ljubav“ po motivima romana „Braća Karamazovi“ F. M. Dostojevskog, koja se pod imenom „Sablasni eros“ izvodi u beogradskom pozorištu „Slavija“.

Autor je i dva dokumentarna filma o Vlastimiru Pavloviću Carevcu i o Galeriji „Milene Pavlović Barili“, urednik i autor TV emisije Portret umetnika koja se emituje na Sat televiziji.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su najistaknutije Vukova nagrada, Povelja Ravaničanin, nagrada „Milan Rakić“, nagrada „Simo Matavulj“, Povelja Morave. Dobitnik je i Zlatne značke KPZ Srbije, Povelje KPZ Beograda, plakete KPZ Požarevca i priznanja Opštine Malo Crniće.

Bio je jedan od vodećih intelektualaca i pokretača kulturnog života čitavog Braničevskog kraja, čovek velikog kreativnog zamaha i nepresušne stvaralačke energije.

Milenković će biti sahranjen u subotu, u Malom Crniću, u 13 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024