MONOGRAFIJA “VRANJSKO MUZIČKO NASLEĐE“: Kako su Vranjanci muzikom uticali na Beograd još u 19. veku

J. STOJKOVIĆ

26. 12. 2020. u 22:19

PREKO fejsbuk stranice Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, održana je onlajn promocija dvojezične monografije „Vranjsko muzičko nasleđe“.

МОНОГРАФИЈА “ВРАЊСКО МУЗИЧКО НАСЛЕЂЕ“: Како су Врањанци музиком утицали на Београд још у 19. веку

Foto: J. S.

Autorka monografije Marija Vitas se ukratko osvrnula najpre na sponu između Vranja i Beograda.

- Vranjanci i Vranje bili su prisutni u Beogradu još 80- tih godina 19 veka, tako da su sa sobom doneli i vranjsku gradsku pesmu, koja je vrlo brzo postala neizbežna u kafanama i na slavljima. Jedan od njih bio je i sam pisac Bora Stanković, tako da u knjizi ima puno priče o Vranju u Beogradu, koje traje do današnjih dana - rekla je ona i dodala da joj je velika čast što je imala priliku da piše monografiju o vranjskoj gradskoj pesmi.

Ona je govorila da rad na tekstu za monografiju je bio veoma složen, a podrazumevao je i svakodnevno slušanje vranjske muzike, kao i iščitavanje brojnih novinskih i naučnih tekstova, intervjua, takođe i preslušavanje arhive Radio Beograda 2 i emisije „Od zlata jabuka“.

- Bilo je puno posla, ali verujem da se trud isplatio - naglasila je u svom nadahnutom kazivanju o nastanku monografije, autorka Marija Vitas.

Urednik monografije dr Vladimir Kolarić, zahvalio se svima na saradnji naglasivši da će ova knjiga na pravi način prezentovati ne samo Vranje, već i Srbiju.

Govoreći o značaju objavljivanja monografije gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je istakao da je povod za njeno objavljivanje članstvo Vranja u UNESKO Mreži kreativnih gradova u oblasti muzike.

- Verujem da će dvojezična srpsko – engleska monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“, koja je pred nama, doprineti promociji kulturnog nasleđa koje, mi Vranjanci, predano čuvamo i s ponosom prikazujemo javnosti. Takođe, verujem da će nam otvoriti i neke nove mogućnosti na međunarodnoj kulturnoj sceni - istakao je gradonačelnik dr Milenković.

U svom obraćanju on se zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja na podršci u realizaciji ovog projekta, zatim Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda i autorki Mariji Vitas i njenim saradnicima.

Na onlajn promociji o vranjskoj gradskoj pesmi govorili su i Branimir Stošić Kace i Ivana Tasić, a emitovana su i dva spota u kojima oni interpretiraju vranjske pesme.

Monografija je pripremljene u izdanju Grada Vranja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024