NOVI "KUM 3" ZATVARA FEST: Ivan Karl o kulturi u doba pandemije i novom terminu za beogradski filmski festival

A. POPADIĆ

25. 12. 2020. u 15:00

GODINA za nama bila je teška i izazovna za sve, pa i za kulturu. Nisu održane brojne manifestacije, a neke su bile u izmenjenom terminu i formatu.

НОВИ КУМ 3 ЗАТВАРА ФЕСТ: Иван Карл о култури у доба пандемије и новом термину за београдски филмски фестивал

Foto: P. Mitić

Odgovorni su se "borili" sa raznim ograničenjima, menjali su se termini, prebrojavali posetioci, dok se čekalo da se život vrati u normalu. Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl ranije nam je "proročki" rekao da bi Fest mogao biti prvi festival pre korone i prvi posle nje u punom kapacitetu. Zato i razgovor, za "Novosti", počinjemo pitanjem: hoćemo li, i kada, "svi na Fest"?

- Hoćemo u martu ili aprilu, pod sloganom "Povratak u budućnost". Pratimo kalendar svetskih smotri, Berlin je pomeren za mart, dodela Oskara za kraj aprila, pa je realno da se sledeći Fest održi negde između. U opticaju su dva datuma, od 5. do 14. marta ili od 2. do 11. aprila. U međuvremenu smo obnovili mandat odboru i umetničkom direktoru Jugoslavu Panteliću, tako da naredna dva Festa priprema tim odgovoran za prethodna dva. U toku je obeležavanje Festovih 50 godina, pola veka od osnivanja i svojevrsno odbrojavanje do zlatnog, pedesetog Festa 2022. - kaže Ivan Karl.

On podseća da su u septembru dodeljene plakete za 50 ličnosti koje su obeležile festival, a nedavno je Skupština grada usvojila odluku o imenovanju ulica po Milutinu Čoliću, Milanu Vukosu i Dinku Tucakoviću. U štampi je knjiga "Fest zaveštanje", koju je priredila Una Čolić, unuka Milutina Čolića, a u pripremi je rukopis o Milanu Vukosu. Oba izdanja izlaze u ediciji "Festovih 50", Biblioteke Grada Beograda.

Bez obzira na poteškoće oko sastavljanja repertoara, jer je filmska industrija bila na prinudnoj pauzi, Karl obećava "poslastice" za vernu publiku Festa.

Foto: IMDb

Film "Kum 3"

- Jugoslav Pantelić je sastavio program sa kojim mislim da može da prevaziđe i njegova i naša očekivanja. Biće svakako nešto manje filmova, ali više projekcija kako bi se stekao realan uvid u jednu od najspecifičnijih filmskih sezona. Pokušavamo da, kao poslasticu za kraj, na velikom platnu prikažemo novu verziju "Kuma 3", koji je Frensis Ford Kopola, uz dozvolu studija "Paramaunt", premontirao, doradio i preimenovao u The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone".

Ove godine virus korona gotovo je paralisao kulturni život i uticao na skromniju ponudu, ali, uprkos tome, čini se da je publika više nego ranije cenila svaki kulturni događaj.

- Upravo završen Džez festival to potvrđuje. U svedenijem obliku, sa znatno manje koncerata, održavanih u vreme ručka usled tekućih mera, privlačio je publiku u dozvoljenom kapacitetu, animirao medije i profesionalce i pobrao možda i najbolje kritike unazad nekoliko godina. Slično je bilo i sa Beogradskom letnjom scenom, koja će postati redovna manifestacija, Bitef prologom, Bemusom, ali i s programom "Knjiga na Trgu". Sve ukazuje na neraskidivu vezu i posvećenost naših kolega i naših sugrađana - zaključuje Ivan Karl.

KONKURS U JANUARU

GRADSKOG sekretara za kulturu pitali smo da li će u 2021. biti raspisan konkurs za sufinansiranje kulturnih projekata, i da li se može očekivati veći budžet, budući da nije bilo konkursa za 2020.

- Konkursa ove godine nije bilo iz poznatih razloga, a ta sredstva su bila usmerena na saniranje posledica korone i pomoć našim kolegama bez stalnog radnog odnosa u ustanovama kulture. Planiramo konkurs i njegovo raspisivanje je predviđeno za januar sledeće godine. Sve druge detalje ćemo naknadno objaviti.

A na pitanje na šta je najponosniji, odgovara:

- Najvažnije je da smo sačuvali ljude, pogone i resurse, a programski, u meri kojoj je to bilo moguće, delovali pod geslom kontinuitet i kvalitet. Grad je održao sva radna mesta u kulturi, plate i honorari su bili redovni i bez smanjivanja. Isplatili smo pomoć u Beogradu za period vanrednog stanja, i formacijski pomogli Ministarstvu kulture da to izvede i na teritoriji čitave republike. Sa kolegijalne i ljudske strane, mislim da smo se još više povezali, i da ćemo kasnije negovati neke tekovine ovog vremena, poput zajedničkih sastanaka svih pozorišta. Dobro je što smo zajedno kad je teško, bitno je da ostanemo zajedno i kad ne bude teško - sumira Ivan Karl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)