MILOVAN DANOJLIĆ NA VEST O NAGRADI: Imao sam sreću da osluškujem Andrićevu mudru reč

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

23. 12. 2020. u 23:48

- TO je, naravno, velika počast, pogotovo što sam poznavao Andrića, pa imam neko osećanje da me je na ovaj način pozdravio! - bile su prve reči koje je, u izjavi za "Novosti", uputio akademik Milovan Danojlić kada je saznao da je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić".

МИЛОВАН ДАНОЈЛИЋ НА ВЕСТ О НАГРАДИ: Имао сам срећу да ослушкујем Андрићеву мудру реч

Milovan Danojlić

Danojlić ističe da se s Andrićem često viđao u Beogradu, u poznom životnom dobu nobelovca, i da su mu ovi susreti mnogo značili.

- Bio je veliki gospodin i vrlo pažljiv prema meni kao slušaocu - ističe dobitnik nagrade koja nosi ime po Andriću.

Dodaje i da su ovi razgovori u šetnjama na određeni način uticali na njegov rad.

Danojlić ističe i da zbog pandemije neće sada doći da mu lično uruče priznanje.

- Neću, nažalost, putovati da primim nagradu, imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se čitav svet trenutno nalazi. Nije vreme za putovanja. Videćemo se, rado, drugom prilikom - kaže pisac koji, praktično izolovan u Francuskoj, gde živi, sa svojom suprugom pokušava da što bezbednije prebrodi ovo zlokobno vreme korone.

Danojlić naglašava da s nestrpljenjem očekuje da ponovo dođe u Srbiju, a za ovu priliku pripremio je prigodan govor da se zahvali žiriju na dodeljenoj nagradi koja nosi ime po Andriću.

- Imao sam sreću da, u povremenim susretima i uličnim šetnjama, osluškujem njegovu mudru, iskustvenu reč. Nenametljivi saveti i pronicljiva zapažanja velikog usamljenika ostavili su vidnog traga u mom rasuđivanju i doživljavanju kolektivne sudbine. Svoje lucidne uvide saopštavao je gotovo usput, ne sluteći koliko jake utiske kod mene izazivaju - istakao je naš akademik.

Zanimljivo je, inače, da i Danojlić, i nobelovac Peter Handke, kojem je pripalo priznanje za roman "Drugi mač", žive u Francuskoj.

- Obojica smo i stranci i domaći! - prokomentarisao je Danojlić ovaj podatak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!