LOLIĆU POČASNO AUSTRIJSKO DRŽAVLJANSTVO: Beogradski reditelj zbog izvanrednih doprinosa među trideset odabranih

V.V.S.

18. 12. 2020. u 18:01

ODLUKOM Austrijske vlade, naš pozorišni reditelj Miloš Lolić postao je jedna je od 30 ličnosti kojima je dodeljeno počasno austrijsko državljanstvo - "zbog izvanrednih doprinosa u interesu zemlje".

ЛОЛИЋУ ПОЧАСНО АУСТРИЈСКО ДРЖАВЉАНСТВО: Београдски редитељ због изванредних доприноса међу тридесет одабраних

Foto: I. Marinković

Ovakva državljanstva se dodeljuje umetnicima, sportistima, naučnicima i privrednicima, a srpski umetnik već godinama ima veliki ugled u ovoj zemlji. Do sada je na nemačom jeziku postavio desetak predstava u najznačajnijim tamošnjim pozorištima, Burgteatru kao i u Narodnom pozorištu (Volkstheater).

Jedna od poslednjih predstava koje je na ovoj sceni radio nastala je po motivima poznatog romana američkog pisca Horasa Mekoja „Konje ubijaju, zar ne?”, dok je Burgu postavio „Borbe crnca i pasa” francuskog dramatičara Bernard Mari Koltesa.

Miloš Lolić završio je Fakultet dramskih umetnosti (u klasi Ljubomira Draškića i Slavenka Saletovića). Režirao je i u rodnom Beogradu, između ostalih, “Otelo” i “Dnevnik o Čarnojeviću” na sceni JDP.

Važi za jednog od najpreciznijih reditelja, koji “slojeve smisla obično drži odvojenima, dopuštajući da se dodirnu samo u momentima dramske katarze”. Dobitnik je brojnih priznanja.

Inače, poznati reditelj sin je glumice Danice Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024