POLITIKA DIREKTORE I DOVODI I ODVODI: Promena na kormilu Šabačkog pozorišta izazvala buru u javnosti

V. STRUGAR

18. 12. 2020. u 13:11

VELIKI jubilej, sto osamdeset godina pozorišnog života u Šapcu, ostao je u senci smene jednog i imenovanja drugog direktora na čelu teatra. Na mesto dramaturškinje Minje Bogavac (1982) u pola mandata, došao je (u v. d. statusu) diplomirani glumac Vladimir Vasilić (1981).

ПОЛИТИКА ДИРЕКТОРЕ И ДОВОДИ И ОДВОДИ: Промена на кормилу Шабачког позоришта изазвала буру у јавности

Šabačkok pozorište

Promena na kormilu kuće izazvala je veliku buru u javnosti, a samo jedna činjenica je nesporna: o oba imenovanja odlučivala je politika, odnosno aktuelna vlast u Skupštini grada.

Minja Bogavac postavljena je u julu 2018. godine, a za ovu funkciju ju je, između ostalog, preporučivala i Sterijina nagrada za dramski komad "Jami distrikt", desetine umetničkih projekata, kao i komadi North Force, "Dragi tata", "3,4 sad!", "Crvena", "TDž ili prva trojka", Balerina/Gamma Cas. Njena misija, kako je izjavila, bila je da podmladi publiku i pozorišni tim, što je rezultiralo i učlanjenjem u međunarodne mreže profesionalnih pozorišta koja rade sa mladima i za mlade, ASSITEJ Srbije. O razrešenju s funkcije, Minja Bogavac kaže, za naš list:

- Moja smena je očekivana. Bilo mi je savršeno jasno da me nove gradske vlasti, ne vide kao svoju saradnicu i da je samo pitanje: ko će prvi povući potez? Da li će me oni smeniti i tako prekršiti Zakon ili ću ja dati ostavku i tako degradirati sebe kao ličnost i profesionalca. Istina je da nikada nisam glumila političku, moralnu ili društvenu neutralnost. Ali, istina je da bi bilo isto, čak i da jesam. Šabačkom pozorištu, kao i novom vršiocu dužnosti direktora, zaista, želim svaku sreću i uspeh. To će im trebati, s obzirom na političku atmosferu u kojoj treba da nastave da rade. A što se mene tiče, ponosna sam na trinaest premijera, dva festivala, dve revije, dve veb-serije, Omladinski klub i sve što smo zajedno uradili.

Za razliku od Bogavčeve, o dosadašnjem radu Vladimira Vasilića se u široj javnosti malo zna. Diplomirao je na katedri za glumu 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Bore Draškovića. U stalnom angažmanu Šabačkog pozorišta proveo je šest godina, a onda se posvetio sinhronizaciji crtanih filmova. Do pre dve godine imao je privatnu firmu za ručnu izradu sapuna. Na čelo teatra došao je odlukom osnivača, Skupštine grada Šapca.

- Na ovoj dužnosti sam tek tri dana. Moram da se upoznam s radom i problemima ove kuće. Zasad nemam nikakav komentar - kratko je izjavio, za "Novosti", v. d. direktora Vladimir Vasilić.

Nažalost, nikoga ne treba da čudi činjenica da (ne samo u Šapcu) o čelnicima teatra odlučuje politička volja, što naravno, ne znači da oni po pravilu imaju (ili nemaju) reference, iskustvo, pa i dar za vođenje kuće. Šabac se samo "izborio" da bude transparentniji od drugih gradova u Srbiji: setimo se kako je političkom bahatošću 2002. godine, ne samo skinuto ime velikog umetnika i antifašiste Ljubiše Jovanovića iz naziva pozorišta, već i oblaćeno. I uprkos činjenci da se gotovo cela srpska kulturna javnost digla protiv ovog sramnog gesta, ustajući u odbranu časnog imena i dela odavno preminulog velikana, trebalo je dvanaest godina da se nepravda bar delimično ispravi - upravo u ove dane 2014, pod velikim pritiskom javnosti (o čemu su "Novosti" u serijama, dva puta pisale) - Velika scena Šabačkog pozorišta dobila je Ljubišino ime, a lokalna "potkusurivanja" i "olajavanja" bila i ostala nedostojna njegovog velikog imena.

VASILIĆ: APLAUZ NAJVEĆA NAGRADA

TRENUTNU nepovoljnu epidemiološku situaciju iskoristiću da upoznam i pokušam da rešim tehničke probleme u pozorištu uz pomoć Gradske uprave. Scena mora da blista. Sala mora da bude puna i aplauz mora da se čuje. Pozorištu je to najveća nagrada. Bez obzira na trenutnu situa qrište - rekao je u prvoj izjavi medijima, povodom imenovanja, Vasilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)