ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA "KULTURA U DOBA PANDEMIJE": Investicina u budućnost

M.A.K.

17. 12. 2020. u 17:10

ОДРЖАНА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА КУЛТУРА У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Инвестицина у будућност

MKI

REGIONALNU konferenciju "Kultura u doba pandemije", organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, otvorila je danas Maja Gojković.

- Od samog početka pandemije Kovida 19 bile su jasne dve stvari. Prvo, da ova opasnost ne poznaje nacionalne granice i da će odgovor na nju morati da bude kooridinisan i zajednički kako na regionalnom, tako i na širem međunarodnom planu. Drugo, bilo je jasno da će kultura biti među onim oblastima koje će trpeti velike posledice - istakla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja na skupu, koji se odvijao onlajn, a kome su učestvovale njene kolege iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije.

Doprinos skupu dali su i ambasadori država sa diplomatskim predstavništvom u Srbiji, ali i direktori i predstavnici kulturnih institucija u regionu, koji su uzeli učešće u dva panela "Kako je korona ugasila svetla reflektora?!" i "Da li je umetnost pozitivna na Kovid 19?"

Ministarka Gojković podsetila je da će u narednoj godini naš budžet za kulturu biti uvećan, jer "ulaganje u kulturu predstavlja ne trošak, već investiciju u budućnost".

Prema rečima Maje Gojković cilj Konferencije je da doprinese kvalitetnom odgovoru na pitanje kako pobediti pandemiju i kako regionalna saradnja može pomoći da sačuvamo kulturu od izazova i opasnosti kojima je izložena.

- Današnja konferencija mogla bi se razumeti i kao način unapređenja dosadašnjih oblika saradnje u oblasti kulture - rekla je ministarka i dodala da je prvi korak ka tome međusobno predstavljanje najboljih praksi i najznačajnijih iskustava u pogledu mera koje svako u svojoj zemlji preduzima.

Ona je učesnike Konferencije upoznala sa aktivnostima koje je Vlada Republike Srbije preduzela u borbi protiv pandemije u domenu kulture, i navela da su plate u ustanovama kulture ostale na istom nivou kao i pre pandemije, da funkcionisanje ustanova kulture ne bude ugroženo, da su započeti konkursi realizovani, kao i da je samostalnim umetnicima data novčana pomoć.

- Pored ovakvih mera važno je razumeti da podršku kulturi ne predstavljaju samo materijalna ulaganja koja su naravno neophodna, već i stvaranje mogućnosti da ona nastavi sa aktivnostima. Zato smo se izborili da ustanove kulture i pored teških uslova nastave sa radom u onom obimu koji je moguć uz poštovanje epidemioloških mera - zaključila je Maja Gojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)