IZLOŽBA BIJENALA LITOGRAFIJE: Umetnici iz deset zemalja prikazuju svoje grafičke tehnike u Beogradu

V.V.S.

11. 12. 2020. u 16:01

DRUGO međunarodno bijenale litografija., održaće se u utorak (15.decembra) u Ustanovi kulture “ Stari grad” u Beogradu.

ИЗЛОЖБА БИЈЕНАЛА ЛИТОГРАФИЈЕ: Уметници из десет земаља приказују своје графичке технике у Београду

Foto: Promo

Ova manifestacija osnovana je 2018. godine sa ciljem da promoviše grafičke tehnike litografija. Na izložbi će biti prikazane litografije nastale u protekle dve godine, na kojima se može videti raznolikost poetika,škola, pravaca i pristupa umetnosti štampanja sa litografskog kamena. Na jednom mestu biće izložena dela umetnika nastala na različitim krajevima sveta i to 24 rada iz deset zemalja: Srbije, Belorusije, Japana, Indije, Norveške, Italije, Francuske, Poljske, Holandije i Slovenije.

Znaju se i najbolji - prvu nagradu je dobila Alena Andruščanka iz Belorusije, drugu Jasunori Kinukava iz Japana i treću Sanjaj Kumar iz Indije. O pobednicima je odlučivao žiri Drugog međunarodnog bijenala litografije: Ljiljana Tašić, istoričarka umetnosti, Vesna Todorović, istoričarka umetnosti, Gordana Petrović, grafičar, profesor FPU u Beogradu, Stefan Božkov grafičar iz Bugarske I dr.Marko Kalezić

Izložba je otvorena do 26.decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)